I Hrvatska od danas koristi Schengenski informacijski sustav

Hrvatska koristi SIS
mup.hr

Na graničnom prijelazu Bregana održana je prezentacija rada Schengenskog informacijskog sustava koji je već duže od dvadeset godina glavni alat za suradnju policija schengenskih zemalja. Radi se o sustavu koji sadrži preko 70,9 milijuna podataka, u kojem države članice svake godine izvrše preko 3,9 milijardi provjera.

Spajanje na Schengenski informacijski sustav potvrda je važnosti Republike Hrvatske u obrani vanjskih granica i velik korak prema punopravnom schengenskom članstvu. Pristup je to glavnom alatu u suradnji policija schengenskog prostora pomoću kojeg se godišnje pronađe preko 200 .000 traženih osoba, vozila, isprava i predmeta. U praksi to znači da će se prilikom skeniranja svake putne isprave, osim iz dosadašnjih nacionalnih baza, automatski dobivati i podaci iz Schengenskog informacijskog sustava. One osobe prema kojima ćemo postupati izdvojit će se na drugu liniju granične kontrole, ne prekidajući ni na trenutak protočnost prometa ljudi i vozila na našim granicama. Tako će naši putnici i turisti moći nastaviti svoje putovanje uz minimalno čekanje. Za napomenuti je da je implementacija Schengenskog informacijskog sustava u Republici Hrvatskoj projekt vrijedan skoro pet milijuna eura povučenih iz europskih fondova, uz minimalna izdavanja iz nacionalnog proračuna.

Svečanoj prezentaciji sustava prisustvovao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr.sc. Andrej Plenković. Iz Ministarstva unutarnjih poslova spajanju na Schengenski informacijski sustav nazočili su ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, državni tajnik doc.dr.sc. Robert Kopal, pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut, glavni ravnatelj policije g. Marko Srdarević i načelnik Uprave za granicu g. Zoran Ničeno.

„Ulazak u Schengenski informacijski sustav je na neki način priznanje da je Hrvatska ušla u schengensku sigurnosnu zajednicu i to je korak ka ispunjenju strateškog cilja – ulasku u punopravno schengensko članstvo. Siguran sam da je ovim sustavom razina ukupne sigurnosti u Republici Hrvatskoj podignuta na višu razinu što je izuzetno važno našim građanima, ali i građanima svih drugih zemalja koji posjećuju našu zemlju“, riječi su ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković također smatra da će korištenje Schengenskog informacijskog sustava i sama činjenica da će RH dijeliti podatke s drugim zemljama EU povećati učinkovitost hrvatske policije i svih sigurnosnih službi i na taj način dati cjelovitiji uvid u sve ono što postoji na razini Europske unije.

izvor: mup.hr