Hrvati vole marihuanu

Hrvati vole marihuanu
MUP RH

Glavna skupština UN-a 1987. proglasila je 26. lipnja “Međunarodnim danom protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama” želeći upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj razini tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – društvo slobodno od zlouporabe droga. Cilj društvene akcije koja se povodom obilježavanja Međunarodnog dana provodi na nacionalnoj i lokalnoj razini je promovirati, osobito mladima, zdrave stilove života, te putem edukativno-preventivnih aktivnosti informirati javnost o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, 26. lipnja 2017. u  Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 12,  održana je konferencija za medije.

Ravnatelj Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković izjavio je  da je marihuana droga koja se u Hrvatskoj najčešće zlorabi, prodaje i plijeni.

“Droga koja se najčešće zloupotrebljava, najčešće konzumira, najčešće prodaje i najčešće plijeni su produkti kanabisa, bilo da se radi o marihuani ili smoli”, rekao je Petković.

70 posto zapljena odnosi se na marihuanu

Kod nas se 70 posto svih policijskih zapljena odnosi na marihuanu, što je slično rezultatima u Europi, a na narko tržištu zarada od te vrste droge čini oko 38 posto od ukupne količine novca.

Petković napominje da se razlika između Hrvatske i Europe vidi kod uporabe stimulansa, jer se u našoj zemlji zbog ekonomske situacije više koriste jeftiniji stimulansi – amfetamini i ecstazy. “Središnji dio Europe više konzumira amfetamine, metamfetamine i ecstazy, a zapadni dio Europe kao stimulans češće konzumira kokain”, kazao je.

Petković je izvijestio da je u Hrvatskoj lani bilo 11.105 zaplijena svih vrsta droga, što je porast za 24,5 posto u odnosu na 2015. godinu, kada ih je bilo 8.921. Prošle godine zaplijenjeno je i 11 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta.

Upozorivši na opasnosti novih psihoaktivnih tvari, istaknuo je problem zlouporabe droga putem “skrivenog weba” – istraživanje provedeno prije dvije godine pokazalo je da se 90 posto trgovine na “skrivenom webu” odnosi na trgovinu drogama.

Nemamo epidemiju ovisnosti o drogama

Voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović ocijenio je stanje u zemlji vezano uz problematiku droga stabilnim jer nemamo epidemiju ovisnosti o drogama, nemamo tzv. otvorenih narko scena, niti značajnije proizvodnje droga osim uzgoja konoplje. Osim toga, dodao je, aktivnosti kriminalnih organizacija, tzv. narko kartela, nisu destabilizirale ekonomski i politički sustav zemlje, kao u nekim drugim državama.

Izrazivši zadovoljstvo jer se smanjuje broj liječenih ovisnika o drogama, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je kako ih je u prošloj godini bilo 400 manje u odnosu na 2015. godinu. Više od 80 posto njih bilo je liječeno zbog zlouporabe opijata, a njihova prosječna dob je iznad 35 godina.

Zabrinjavajućim smatra što u dobi do 24 godine prevladava liječenje zbog neopijata, a od više od tisuću osoba liječenih od toga svaka treća osoba se još školuje. Pavić Šimetin napominje da je lani prosječna dob prvog korištenja kanabinoida bila 16,3 godine, dok je u 2015. to bilo sa 16,5 godina. Od prvog uzimanja droga do dolaska na liječenje obično prođe šest godina.

Upozorila je kako je u zadnjih pet godina proizvedeno više od 70 posto novih psihoaktivnih tvari, od čega 60 posto novih droga otpada na sintetske katione i sintetske kanabinoide. Posebno lošim drži što su istraživanja pokazala da je Hrvatska iznad prosjeka EU-a po upotrebi marihuane i novih droga među mladima.

RSS/HINA