Spajanjem Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i MUP-a Hrvatska bi se mogla naći u ozbiljnom problemu s EU

screenshot France24/Youtube

Jedno od tijela koje bi se u valu velikog pripajanja trebalo naći pod krovom Ministarstva unutarnjih poslova je i Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Međutim, taj spoj mogao bi donijeti reperkusije iz regulatornih krugova EU.

Kako piše Lider, Zavod je nastao 2010. godine spajanjem Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost i Državnog zavoda za zaštitu od zračenja. To je ujedno u pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske EU bilo i jedno od mjerila jačanja administrativnih kapaciteta za preuzimanje i primjenu europske regulative na području radiološke i nuklearne sigurnosti.

Nadležno tijelo za radiološku i nuklearnu sigurnost definirano je u nekoliko EU direktiva kao neovisno i samostalno, te funkcionalno odvojeno od drugog tijela ili organizacije koja se bavi promicanjem ili primjenom djelatnosti ili aktivnosti iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti, upozoreno je.

Više o ovom mogućem problemu pročitajte OVDJE.

RSS