HRVATSKI ZASTUPNIK TOLIĆ O ZAJEDNIČKOJ OBRAMBENOJ POLITICI: ‘Moraju je slijediti i zemlje JI Europe’

U raspravu na plenarnoj sjednici u Strasborugu o europskoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici uključio se i hrvatski zastupnik Ivan Tolić.

Između ostalog, naglasio je važnost praćenja dosljednosti zemalja na jugoistoku Europe koje se žele pridružiti Europskoj uniji u prihvaćanju i provođenju europske zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike.

„Pokretanje stalne strukturalne suradnje zaista je važan napredak na području zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike i korak naprijed. Važno je posebnu pozornost usmjeriti na područje Jugoistoka Europe i osigurati da zemlje aspirantice na članstvo u Europskoj uniji već sada slijede zajedničku vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku Europske unije.

Važno je da „hard power“  i „soft power“ u osiguravanju obrambenih sposobnosti idu ruku pod ruku, kako kaže visoka povjerenica, jer smo do sada naglašeno bili jači u području „soft power“. Važno je ulagati u rješavanje jazova u obrambenim sposobnostima zemalja članica, raditi konkretnije na interoperabilnosti i operativnoj spremnosti.

Važno je, na kraju, da nakon Brexita Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u ovom projektu jer s Ujedinjenim kraljevstvom, i nakon njihova izlaska iz EU, dijelimo zajednički interes mira i sigurnosti u Europi“, rekao je zastupnik Tolić.

A. R. K.