Kaznene prijave šestorici zbog raketiranja Banskih dvora 1991. godine

MUP RH

U Ravnateljstvu policije je danas, 13. prosinca 2017. godine održana konferencija za medije povodom završenog izuzetno složenog kriminalističkog istraživanja kojeg su proveli policijski službenici Uprave kriminalističke policije i Službe kriminalističke vojne policije Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove Ministarstva obrane RH, u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom i Vojno-sigurnosnom obavještajno agencijom te u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.

Zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela Ubojstvo predstavnika najviših državnih tijela u pokušaju i Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 11. prosinca 2017. godine su podnijete kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv šest osoba, nekadašnjih visokopozicioniranih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO JNA):

78-godišnjaka (tada general-majora na dužnosti komandanta V. vazduhoplovnog Korpusa RV i PVO JNA), 68-godišnjaka (tada pukovnika na dužnosti pomoćnika komandanta za zrakoplovnu podršku u Komandi RV i PVO), 62-godišnjaka (tada na dužnosti pomoćnika komandanta 105. lovačko bombarderskog avijacijskog puka RV i PVO), 66-godišnjaka (tada na dužnosti u II. detašmanu Kontraobavještajne grupe RV i PVO), 60-godišnjaka (tada pilota i komandira eskadrile u 105. lovačko bombarderskom avijacijskom puku RV i PVO) i 59-godišnjaka (tada pilota u 105. lovačko bombarderskom avijacijskom puku RV i PVO).

Navedeni osumnjičenici su sudjelovali u planiranju, organizaciji i izvršenju zračnog napada RV i PVO JNA na Banske dvore od 7. listopada 1991. godine, kada je jedna civilna osoba smrtno stradala, četiri civilne osobe su ranjene te je napravljena materijalna šteta od oko 35 milijuna kuna.

Cilj je bio izvršiti zračni napad na Banske dvore kao sjedište legalno izabranih tijela vlasti Republike Hrvatske, a prilikom sastanka prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Mesića i tadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića, s namjerom da spriječe raskid državno-pravnih sveza Republike Hrvatske s drugim republikama i pokrajinama SFRJ, da ugroze ustavno državno i društveno uređenje i sigurnost Republike Hrvatske usmrćenjem prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te da se, protivno Ženevskim konvencijama i dopunskim protokolima, izazove strah i panika civilnog stanovništva te izazove politička destabilizacija borbenim djelovanjem ubojnim sredstvima po centru Zagreba.

U zračnom napadu na Banske dvore korištena su dva zrakoplova tipa „Super Galeb G-4“ iz 105. lovačko bombarderskog avijacijskog puka RV i PVO, naoružanih avionskim raketama zrak – zemlja i avio bombama. Izbijanjem agresije na Republiku Hrvatsku, 105. lovački bombarderski avijacijski puk premješten je s aerodroma Zemunik na vojni Aerodrom Udbina s kojeg su izvršili i druga borbena djelovanja po Republici Hrvatskoj.

S obzirom na način na koji je napad bio planiran i u konačnici izveden te s obzirom na priklonjenost dijela tadašnje vojne i političke struktura JNA prosrpskoj, odnosno velikosrpskoj politici te izuzetnu konspirativnost, kriminalističko istraživanje ovoga događaja bilo je izuzetno složeno i zahtijevalo duže vrijeme kako bi se finaliziralo.

Za sada niti jedna osumnjičena osoba nije dostupna pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Većina vjerojatno živi u Republici Srbiji, dok jedna osumnjičena osoba ima državljanstvo Republike Hrvatske.

RSS