Predsjednik Mađarske u službenom posjetu Hrvatskoj

U službenom posjetu Hrvatskoj
UPRH

ZAGREB – Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom uzvratnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj od jučer, 12. travnja 2017. boravi predsjednik Mađarske János Áder. Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednice Republike Hrvatske,  predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako se razgovaralo o otvorenim pitanjima između dviju država u područjima energetike, prometa, prekogranične suradnje i migracija.

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je predsjedniku Áderu na ponovnom izboru za predsjednika Mađarske u ožujku te je izrazila zadovoljstvo što je tako brzo ponovno došao u Hrvatsku, na njihov deseti međusobni susret. Istaknula je kako odnose dviju država posljednjih godina opterećuje nekoliko otvorenih pitanja, no da ona “ne bi trebala biti zapreka suradnji”. “Snažne poveznice i zajednički interesi trebaju stvarati povoljno okruženje za rješavanje otvorenih pitanja, od slučaja INA-e i MOL-a, do ostalih pitanja iz područja energetike, prekogranične suradnje i migracijske politike”, kazala je hrvatska Predsjednica.

Predsjednica je izrazila uvjerenje kako će Mađarska i dalje podržavati Hrvatsku da što prije postane dio schengenskog prostora, te je naglasila da se s predsjednikom Áderom složila da zapadnobalkanska migrantska ruta mora ostati zatvorena, a dijalog s Turskom nastavljen.

Prije svega treba štititi vanjske granice, što podrazumijeva i granice Hrvatske, kako bi se izbjegla potreba kontrole na granicama unutar Unije, uključujući i onu hrvatsko-mađarsku, suglasilo se dvoje čelnika.

Razgovarali su i o položaju mađarskih i hrvatskih manjina u dvjema državama, pri čemu je predsjednica Grabar-Kitarović izrazila nadu da će hrvatski zastupnik u mađarskom parlamentu u budućnosti dobiti status punopravnog člana parlamenta, a ne samo glasnogovornika kakav mu je trenutni status. Naglasila je da je Hrvatskoj posebno važna izgradnja hrvatskog kazališta u Pečuhu.

Jedan od važnijih projekata za obje države jest terminal za ukapljeni plin (LNG) na Krku koji će omogućiti veće nabave plina i izgradnju reverzibilnih konektora, istaknula je Predsjednica. “Projekt je važan i za Hrvatsku i za Mađarsku zbog diverzifikacije opskrbe i širenja mogućnosti nabave plina”, kazao je mađarski Predsjednik.

Razgovaralo se i o dovršetku željezničkog koridora između Rijeke i Budimpešte, kao i cestovnog koridora između Ploča i Budimpešte. Predsjednik Áder je naglasio kako će Mađarska svoju dionicu te ceste do hrvatske granice izgraditi u roku tri godine.

Oboje predsjednika je naglasilo kako pitanje INA-e i MOL-a nije u njihovim ovlastima i oni se ne namjeravaju miješati, no žele biti katalizator kako bi se riješilo to pitanje koje opterećuje međusobne odnose. “Za mene je energetika jedna od strateških grana gospodarstva i držim da bez obzira na problematiku s kojom se susrećemo vezano za koncern Agrokor i povezane tvrtke i kooperante Vlada ima svako pravo raditi na rješenjima i zato ću je podržati u njezinom pronalasku zajedničkog interesa”, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

RSS