NAJNOVIJE IZVJEŠĆE O SIGURNOSNOJ UNIJI: Ovo su glavne prijetnje s kojima je suočena EU

Ovo su glavne prijetnje s kojima je suočena EU
European Commission

Europska komisija predstavila je šesti izvještaj o napretku prema učinkovitoj i stvarnoj Sigurnosnoj Uniji.

Kako doznajemo, u izvješću se podcrtava implementacija ključnih dokumenata na području sigurnosti, posebno nedavno usvojene Direktive o borbi protiv terorizma, te revidiranog Schengenskog graničnog kodeksa.

U izvješću se iznosi i pogled Komisije na buduće prioritete EU u borbi s ozbiljnim i organiziranim kriminalom. Tu je izdvojeno osam glavnih prijetnji: cyber kriminal, zlouporaba droga, krijumčarenje miganata, organizirana imovinska nedjela, šverc ljudi, šverc oružja, porezne prijevare i ekološki zločini.

Ovi prioriteti trebali bi biti uvršteni i u novi europski politički ciklus od 2018.-2020. godine, čime bi se, vjeruju u Komisiji, osigurala učinkovita suradnja među zemljama članicama u suprotstavljanju najozbiljnijim sigurnosnim prijetnjama s kojima je suočena EU.

Komisija je zatražila od Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe da ove prioritete prihvati na svojoj sjednici u lipnju. Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo  Dimitris Avramopoulos poručuje kako posljednji teroristički napadi u Europi i njezinom susjedstvu pokazuju nužnost za jačanjem napora u realizaciji Sigurnosne unije.

‘Naši građani očekuju da Unija da konkretne rezultate u borbi protiv terorizma, kao i organiziranog kriminala u kojem sada imamo i nove pojavne oblike, prije svega zbog migrantske krize i onih koji su  na njoj odlučili zaraditi’, objašnjava Avramopoulos.

Julian King, povjerenik za Sigurnosnu uniju, ističe kako se mora smanjiti prostor na kojem kriminalne skupine i teroristi djeluju. ‘Zato je ovo izvješće dobar temelj za raspravu o prioritetima EU u borbi protiv organiziranog kriminala u idućih nekoliko godina’ dodao je.

Izvješće o napretku možete pročitati  ovdje.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ