U EU JE LANI BILO 4.000 UCJENJIVAČKIH CYBER NAPADA DNEVNO: 80 posto tvrtki našlo se na meti hakera. Stiže odgovor na to

Herman Van Rompuy/Youtube.com

U svojem godišnjem govoru o stanju Unije predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je kako je u posljednje tri godine ostvaren napredak u internetskoj sigurnosti Europljana.

 “No Europa još nije dovoljno zaštićena od cyber napada. Komisija stoga predlaže nove instrumente, uključujući Europsku agenciju za kibernetičku sigurnost, s pomoću kojih ćemo se lakše obraniti od takvih napada”, najavio je Juncker.

Iz Europske komisije objašnjavaju kako Europljani imaju veliko povjerenje u digitalne tehnologije. Te tehnologije građanima pružaju nove mogućnosti povezivanja, olakšavaju širenje informacija i okosnica su europskog gospodarstva. One međutim sa sobom nose i nove opasnosti jer državni i nedržavni akteri sve više nastoje ukrasti podatke, počiniti prijevare ili čak destabilizirati vlade. Prošle je godine zabilježeno više od 4.000 napada ucjenjivačkim programima dnevno, a 80 % europskih poduzeća bilo je izloženo barem jednom kibernetičkom napadu. Gospodarske posljedice cyber kriminala povećale su se pet puta samo tijekom posljednje četiri godine.

Kako bi Europu opremila odgovarajućim instrumentima za zaštitu od cyber napada, Europska komisija i visoka predstavnica za sigurnost Federica Mogherini predlažu sveobuhvatan niz mjera za jačanje kibernetičke sigurnosti u EU-u. To među ostalim uključuje prijedlog za osnivanje Agencije EU-a za kibersigurnost za potporu državama članicama u obrani od cyber napada i uspostavu Europskog programa certifikacije za sigurnu uporabu proizvoda i usluga u digitalnom svijetu.

Federica Mogherini izjavila je da će se  EU zalagati za međunarodnu kibernetičku politiku kojom se potiče otvoren, slobodan i siguran cyber prostor, a poduprijet će i napore za izgradnju standarda odgovornog ponašanja država te primjenu međunarodnih zakona i mjera za jačanje povjerenja u cyber prostoru.

Potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip svjestan je da se niti jedna država članica ne može sama boriti protiv izazova u području računalne sigurnosti.

” Našim se inicijativama jača suradnja i tako se države EU-a mogu zajedno suočavati s tim izazovima. Predlažemo i nove mjere kako bismo potaknuli ulaganje u inovacije i promicali  cyber higijenu”, najavio je Ansip.

I Julian King, povjerenik EU-a za sigurnosnu uniju naglašava kako se EU mora udružiti u jačanju otpornosti, poticanju tehnološkog razvoja, jačanju odvraćanja, sljedivosti i odgovornosti te iskoristiti međunarodnu suradnju u cilju promicanja globalne cyber sigurnosti, dok Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo u standardima na području računalne sigurnosti vidi nove tržišne prednosti za EU tvrtke.

S obzirom na nedavne napade ucjenjivačkim programima, znatan porast  cyber kriminala, činjenicu da se državni i nedržavni akteri sve više koriste cyber alatima kako bi postigli svoje geopolitičke ciljeve te na diversifikaciju cyber incidenata, EU treba biti otpornija na te napade, a nužno je uspostaviti i učinkovito odvraćanje od takvih napada, među ostalim kaznenim progonom, u cilju bolje zaštite europskih građana, poduzeća i javnih institucija.

Ana Raić-Knežević