SIGURNIJA OPSKRBA: Puštena u rad Transformatorska stanica Hrvace

HEP Grupa

U trajni rad puštena je  I. faza novoizgrađene TS 35/20(10) kV Hrvace koja će povećati kapacitet i pouzdanost srednjonaponske mreže na području Splitsko-dalmatinske županije.

TS Hrvace jedno je od ključnih kapitalnih ulaganja HEP-Operatora distribucijskog sustava na distribucijskom području Elektrodalmacije Split, gdje se ulaganjima većim od 100 milijuna kuna godišnje osigurava povećani kapacitet i pouzdanost srednjonaponske mreže na području cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Prva faza transformatorske stanice Hrvace, uključujući pripadajući srednjonaponski kabelski rasplet, vrijedna je više od 20 milijuna kuna. Do otvorenja nove transformatorske stanice, Općina Hrvace je bila jedna od rijetkih općina u Dalmaciji i Hrvatskoj koja na svom području nije imala niti jedan distribucijski elektroenergetski izvor te se 11 naselja i više od četiri tisuće stanovnika opskrbljivalo putem dvije transformatorske stanice smještene na području susjednog grada Sinja. TS Hrvace, smještena u neposrednoj blizini hidroelektrane Peruća, značajno će doprinijeti povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom općine Hrvace te ujedno omogućiti dvostrano napajanje dijelova grada Sinja, općina Vrlike i Otoke, kao i priključenje novih kupaca električne energije.

Otvorenju TS Hrvace prisustvovali su  Damir Čarić, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije, Dinko Bošnjak, načelnik Općine Hrvace, Ivan Šipić, gradonačelnik Grada Trilja, Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede, kao i predstavnici članica HEP grupe te izvođača radova.

U 2017. godini HEP ODS će na području cijele Hrvatske uložiti gotovo milijardu kuna, od čega samo na području Dalmacije gotovo 200 milijuna kuna. Te su investicije nužne radi sigurnije opskrbe rastućeg broja kupaca na Jadranu, čime se omogućava daljnji rast hrvatskog turizma, ali i radi povećanja kvalitete života stanovnika Dalmatinske zagore te stvaranja uvjeta za razvoj gospodarstva. Tako je samo na području Pogona Sinj HEP ODS u protekle četiri godine uložio više od 40 milijuna kuna i to u izgradnju kapitalnih objekata s pripadajućim srednjonaponskim i niskonaponskim vodovima, kao što je transformatorska stanica Hrvace koju danas otvaramo“, izjavio je Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

DBO