Na Odboru za obranu o projektu opremanja obalnim ophodnim brodovima

“Projekt opremanja Hrvatske ratne mornarice obalnim ophodnim brodovima od strateške je važnosti za RH”, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima sudjelovao je u srijedu 28. lipnja 2023. godine na 35. zatvorenoj sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora na kojoj su članovi odbora informirani o aktualnom statusu projekta opremanja Hrvatske ratne mornarice obalnim ophodnim brodovima.

Projekt opremanja Hrvatske ratne mornarice obalnim ophodnim brodovima istaknut je kao projekt od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku.

Ministar Banožić istaknuo je kako je od potpisivanja osnovnog Ugovora 2014. godine do danas potpisano pet izmjena i dopuna Ugovora koje su se odnosile na dinamiku gradnje: “Posljednjom Izmjenom i dopunom Ugovora o gradnji cijena je povećana za 10% zbog povećanja troškova energije, rada, materijala i opreme. Navedeno povećanje od 10 % najveći je dozvoljeni iznos povećanja cijene Ugovora temeljem tada važećeg Zakona o javnoj nabavi. Vrijednost ugovora tako iznosi 431.285.916,75 kn s PDV-om”, pojasnio je ministar obrane.

“U ovom trenutku Ministarstvo obrane radi zajedno sa županijskim državnim odvjetništvom i ostalim institucijama s ciljem iznalaženja rješenja u interesu Republike Hrvatske. Od Brodosplita tražimo već više od pola godine pisanu izjavu imaju li tehničke i druge mogućnosti završiti”, rekao je ministar istaknuvši kako to nije ništa drugačije od izjave koju su predali 2014. i na osnovu koje su bili odabrani kao izvođač ovog posla.

“Međutim, iz Brodosplita izbjegavaju cijelo vrijeme jasno i nedvosmisleno u pisanoj formi potvrditi nam imaju li sposobnost završetka posla. A to je osnova za bilo kakav daljnji pomak u realizaciji projekta”, poručio je ministar Banožić.

Istaknuo je pritom da Ministarstvo obrane od samog početka poduzima sve potrebne radnje kako bi došlo do završetka gradnje i opremanja Hrvatske ratne mornarice obalnim ophodnim brodovima.

Podsjećamo, Ministarstvo obrane ispunilo je sve financijske obveze definirane Ugovorom o gradnji i dodacima Ugovoru, predstavnici Ministarstva obrane nadzirali su gradnju brodova, a sve zapisnike o provedbi Ugovora obje strane su usuglasile, nakon čega je u potpunosti provedeno plaćanje računa sukladno fazama gradnje definiranim Ugovorom.

Međutim graditelj, tvrtka Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o., iako je sukladno važećem Ugovoru o gradnji iz 2014. do kraja 2018. godine trebala isporučiti pet obalnih ophodnih brodova za ugovorenu cijenu od 396.094.250,00 kuna s PDV-om, u tom je roku isporučila samo jedan brod.

U cilju zaštite interesa Ministarstva obrane angažirano je i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Konkretno, zbog upisa Brodosplita kao vlasnika brodova, nadležno državno odvjetništvo pokrenulo je spor na sudu radi njegovog poništenja, a na inicijativu Ministarstva obrane stavljena je zabilježba na upis Brodosplita kao vlasnika brodova, kako bi se onemogućilo bilo kakvo raspolaganje njima.

U cilju uspješnog završetka projekta, Ministarstvo obrane zatražilo je jamstvo od brodograditelja da može završiti gradnju obalnih ophodnih brodova.

 

DBO/ Foto: MORH/ F. Klen