PLENKOVIĆ APELIRA NA SLOVENIJU ZBOG KONTROLA NA GRANICAMA: ‘Vjerujemo da će prepoznati negativne efekte takve kontrole’

PLENKOVIĆ APELIRA NA SLOVENIJU ZBOG KONTROLA NA GRANICAMA
RTL Televizija

Vlada Republike Hrvatske notificirala je države članice i Europsku komisiju o prelasku sa sustavne kontrole na granicama, sukladno Uredbi o pojačanoj kontroli Schengenskih granica, na takozvanu ciljanu kontrolu, izvijestio je danas  premijer Andrej Plenković.
Poručio je da je Vlada angažirana u dijalogu s Mađarskom i sa Slovenijom.

Jutros je, kako je objavljeno na službenoj stranici Vlade,  premijer bio u kontaktu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i apelirao još jednom na Sloveniju da prijeđe sa sustavne na ciljanu kontrolu na granicama.

Podsjetio je da sustavna kontrola podrazumijeva skeniranje svake osobne isprave ili putovnice, što izaziva velike gužve i dugotrajna čekanja.

Hrvatska je donijela odluku da prelazimo na režim ciljane kontrole, dakle naša će granična policija kontrolirati samo ona vozila za koja se pokaže određena indikacija da je to potrebno. Vjerujemo da će i Slovenija prepoznati negativne efekte u gospodarskom smislu. Hrvatska će učiniti sve što je u njenoj moći da se nađe trajno rješenje. Jasno je da je striktna provedba uredbe za Hrvatsku kao turističku zemlju neodrživa i to ćemo još jednom artikulirati Europskoj komisiji, rekao je Plenković.
RSS