DAN POLICIJE: ‘Zahvaljujući požrtvovnosti naših policajaca Hrvatska je sigurna zemlja’

mup.hr

Danas je Dan Svetog Mihovila zaštitnika hrvatske policija. Uoči Dana policije održana je svečana akademija na kojoj je premijer Andrej Plenković naglasio kako je upravo zbog požrtvovnosti hrvatskih policajaca Hrvatska sigurna zemlja.

“Vaša zadaća, a vaša zadaća je sigurnost Republike Hrvatske, je u srži vašega poziva, vašeg svakodnevnog rada i zalaganja, u vremenu kada se i Hrvatska i Europa i svijet suočavaju u mnogočemu s još do sada neviđenim sigurnosnim izazovima i ugrozama.

Unatoč tome, Hrvatska je sigurna zemlja i to je jedna od naših ključnih prednosti, kako za naše građane tako i za sve one koji posjećuju Republiku Hrvatsku. I slobodno možemo reći da je to naša komparativna prednost.

No, to nije slučajno. To je prije svega stoga što radite požrtvovno, što svakoga dana odgovorno dajete doprinos sigurnosti naših sugrađana i svih koji dolaze u Hrvatsku.

I Vlada je posvećena vašim aktivnostima i davanju potpore onome što radi hrvatska policija i što znači jačanje i nacionalne i domovinske sigurnosti, na čemu smo u ove dvije godine mandata napravili vrlo vidljive i ogromne iskorake, bilo da je riječ o zakonodavnom okviru, Strategiji, ili da je riječ o operativnom, financijskom i organizacijskom aspektu svih segmenata domovinske sigurnosti. Tu posebno želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade Krstičeviću, ministru Božinoviću i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu jer su svaki na svoj način, zajedno sa svima vama, dali ogroman doprinos ovome segmentu Programa Vlade.

Rad hrvatske policije se prepoznaje i cijeni

Vaša je temeljna zadaća sigurnost i zaštita svojih sugrađana. Vi ste hrabri, odvažni i nastojite profesionalno i sukladno zakonu rješavati sve zadaće koje se dnevno pred vas i vaše kolege, koji danas revno rade dok smo mi ovdje i trude se da život naših sugrađana bude što sigurniji.

Želim vam na tome zahvaliti, ne samo kao predsjednik Vlade, nego i kao građanin Republike Hrvatske. Vaš rad se prepoznaje i cijeni.

Međutim, u Hrvatskoj, kao i drugdje, postoji kriminal, postoji kriminalitet, postoje kažnjiva ponašanja i kaznena djela.

No, u 2018. godini vi ste pridonijeli da se ukupni kriminalitet smanji za 5,2 posto. Kaznena djela protiv života i tijela manja su za 4,6 posto. To je ohrabrujuće i na tom tragu treba nastaviti.

Prevencija, procesuiranje, ali i kažnjavanje dio je, zajedno s ostalim institucijama, i vašega posla.

Trebamo gajiti poruku povjerenja u institucije

Važan je bio vaš doprinos i u ovoj, a i u protekloj godini, u svim aktivnostima protupožarnih djelatnosti koje su poduzimale brojne hrvatske institucije. Na tome sam zahvalan i vama i svim pripadnicima i javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi.

Primjer koji je bio fascinantan za mnoge koji su Hrvatsku promatrali sredinom ovoga ljeta prigodom dočeka naših sjajnih svjetskih viceprvaka u Zagrebu pokazao je koliko je Hrvatska sigurna i koliko je hrvatska policija učinkovita. Za razliku od drugih velikih zemalja gdje je bilo puno kaznenih djela, kod nas je sve prošlo bez najmanjega incidenta i zato mi je drago da je i vaš i naš gost ovdje danas naš izbornik Zlatko Dalić kojem još jednom zahvaljujem i posebno ga pozdravljam.

Ono što kao društvo trebamo gajiti to je poruka povjerenja u institucije, a posebno pritom mislim na povjerenje u hrvatsku policiju. Vi ste sa svojim djelovanjem u zajednici onaj prvi signal koji ulijeva ljudima sigurnost i povjerenje. Mladima kada se vraćaju iz izlazaka, onima koji se nađu u nekoj situaciji koja bi mogla biti sigurnosno osjetljiva. Upravo vaša pojava djeluje ohrabrujuće i umirujuće. Zato je već vaša sama prisutnost, ophodnje, patrole, sve što radite, veliki doprinos sigurnosti naših sugrađana.

Ono što je također važno, u vrijeme ovih posebnih izazova, je vaša zadaća u očuvanju sigurnosti teritorija i nadzoru granice. Mislim da je naš glavni, neposredni, prvi prioritet u kontekstu našega članstva u Europskoj uniji ulazak u Schengenski prostor. Da bismo u tome uspjeli moramo proći vrlo precizno vrednovanje od strane Europske komisije i kreirati povoljno ozračje da nam se na političkoj razini svih članica Europske unije donese pozitivna odluka. Da bismo u tome uspjeli vaš je doprinos ključan.

EU prepoznaje važan doprinos hrvatske policije u zaštiti granice 

Način na koji hrvatska policija, u okolnostima kada smo država, objektivno gledajući, na istočno-mediteranskoj ruti i na zapadno-balkanskoj ruti, koja štiti svoju granicu, sprema se za Schengen, ali isto tako požrtvovnošću više od 6.500 hrvatskih policajaca danonoćno štiti i našu sigurnost, ali i pravac prema drugim članicama Europske unije.

Ta tema – kada razgovaram o njoj s kolegama europskim šefovima država i vlada na Europskom vijeću – praktički je svakih šest tjedana na najvišoj razini dotaknuta. I svi prepoznaju doprinos koji Hrvatska u tom pogledu daje. Jako su svjesni da su u budućnosti migrantskih rizika i zapadno-mediteranska ruta i srednje-mediteranska ruta puno manje rizične, nego što je ova kopnena istočno-mediteranska i zapadno-balkanska. I stoga će sigurnosni izazovi u budućnosti, u pogledu nezakonitih migracija, biti ključni da i Hrvatska na tom pravcu da svoj odgovarajući doprinos.

Kibernetički kriminal ugroza je budućnosti 

Drago mi je da ste, uz sve pozitivno što ste tu učinili kao Ministarstvo unutarnjih poslova i kao hrvatska policija, reagirali i na izazove kibernetičkoga kriminala. Služba kibernetičke sigurnosti koja je ustrojena treba pomoći Hrvatskoj da se zaštiti od kriminala u digitalno doba. To su ugroze budućnosti.

Bilo je napada na naše institucije u proteklim godinama, a vi morate sa svojim stručnjacima i u suradnji s drugim nadležnim institucijama osnažiti sve mehanizme zaštite, jer to su doslovno oni oblici o kojima se najčešće govori kao hibridnim prijetnjama modernoga vremena.

Također, želim napomenuti da su vaše aktivnosti koje se tiču policije u zajednici izrazito bitne. Svaki hrvatski policajac mora hrvatskome čovjeku biti prvi prijatelj, onaj koji će mu priskočiti u pomoć. I vi to radite, a to ljudi vide i znaju. Upravo ta poruka koju hrvatska policija šalje hrvatskim građanima mora i u budućnosti biti okosnica vašega rada.

Zahvala obiteljima hrvatskih policajaca poginulih u Domovinskome ratu

Želim na kraju još jednom zahvaliti svima vama, a i vašim kolegama koji možda nisu ono što su bili prije 25 ili 30 godina, prvi hrvatski redarstvenici, hrvatski policajci, oni koji su doprinijeli u procesu stvaranja domovine, oslobađanja Hrvatske, kreiranja hrvatske policije i, prije svega, pobjede u Domovinskome ratu.

Obiteljima onih hrvatskih redarstvenika i policajaca koji su poginuli za Domovinu želim još jednom zahvaliti. Visoko cijenimo njihov doprinos i visoko cijenimo ovo što vi danas, kao aktualni hrvatski policajci i policajke, a posebno mladi koji odabiru taj poziv, radite u tijelu i instituciji koja je okosnica, a ne samo sastavnica tijela domovinske sigurnosti, nego objektivno jedan od najvažnijih elemenata funkcioniranja države. Na tome vam hvala!

Čestitam još jednom i želim vam puno uspjeha, a osobito nagrađenima danas na Dan hrvatske policije i blagdan svetoga Mihovila. Hvala vam lijepa.“