NOVIH 100 MILIJUNA EURA: Zašto hrvatski gradovi propuštaju priliku EU bespovratnog financiranja sigurnosti javnih prostora?

Nakon niza terorističkih napada u Barceloni, Bruxellesu, Londonu, Parizu, Manchesteru, Berlinu, Nici,  i Stockholmu,  pokazalo se da teroristi osim primjene „visokog intenziteta napada“ koji predstavlja kombinaciju eksploziva i vatrenog oružja, u sve većem broju primjenjuju „niski intenzitet napada“ koji pretpostavlja korištenje automobila, mačeta i noževa kao sredstva napada na gradskim javnim prostorima , poput glavnih gradskih šetnica, središnjih trgova, koncertnih dvorana, tržnica, trgovačkih centara i dr.

Financiranje mjera za poboljšanje sigurnosti javnih prostora u fokusu je Europske komisije, jer financiranjem mjera za promicanje i podršku razvoju inovativne infrastrukture želi osnažiti sigurnost javnih prostora a da pri tome javni prostori ne promijene svoj karakter otvorenosti.

U tu svrhu Europska komisija  izradila je Akcijski plan EU o poboljšanju zaštite javnih prostora ali i pojačala  dostupnost sredstava EU, kako u kratkoročnom tako i u srednjoročnom razdoblju.

Do sada je EU financirala 48 projekata sigurnosnih istraživanja vezanih uz zaštitu javnih prostora u okviru VII. okvirnog programa i Horizon 2020 sa ukupno 195 milijuna eura.

Po svemu sudeći hrvatski gradovi su propustili prvu priliku apliciranja na 18,5 milijuna eura unutarnjeg sigurnosnog fonda EU namijenjenog financiranju transnacionalnih projekata koji poboljšavaju zaštitu javnih prostora. Rok za prijavu projekata istekao je 01. veljače 2018.

U listopadu 2018. Europska komisija će otvoriti novi poziv  s ukupnim proračunom od 100 milijuna eura.

Upravo je to nova prilika za gradonačelnike velikih hrvatskih gradova da prijave inovativne projekte koji su u funkciji ostvarivanja sigurnosti javnih prostora. Bilo bi sjajno kada bi im potporu u pripremi projekata prije svega dalo Ministarstvo unutarnjih poslova RH i  društva arhitekata.

DBO