Proglašena opasnost od epidemije za cijelo područje Hrvatske

U Republici Hrvatskoj potvrđeno je deset oboljelih osoba od  COVID-19, od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 2 u Varaždinu. Danas nema novih potvrđenih oboljenja, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite RH.

Ministar zdravstva je na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donio Odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 za cijelo područje Republike Hrvatske, kao administrativnu mjeru koja omogućuje lakšu i bržu preraspodjelu djelatnika i sredstava unutar cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Zbog ukupne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite još jednom naglašava da je, pri donošenju odluka o paketu preventivnih mjera i njihovom planiranju i provedbi, od osobitog interesa  zaštita zdravlja i sigurnost cjelokupnog stanovništva.

Nadležni epidemiolozi po županijama u suradnji s mrežom specijalista medicine rada nastavljaju s edukacijom službenika granične policije o mjerama prevencije i sprječavanju širenja zaraze novim koronavirusom.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Talijanskoj Republici, gdje je u odnosu na jučer novih 28 smrtnih slučajeva (jučer 79, a danas ukupno 107 umrla) te 587 novooboljelih (3089 oboljela u odnosu na 2502 od jučer) ponovno apeliramo na sve naše građane da odgode putovanja koja nisu nužna u zahvaćena područja.

Na učestale upite odgojno-obrazovnih ustanova vezano za putovanja u različite zemlje opća je preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da se zbog trenutačne i promjenjive epidemiološke situacije u svijetu za sada do daljnjeg ne preporučaju organizirana putovanja u inozemstvo.

Stožer civilne zaštite ističe da su poslodavci kontinuirano dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila te u slučaju potrebe organizirati provedbu edukacije pri čemu se za pomoć mogu obratiti stožeru civilne zaštite svoje županije i nadležnom specijalistu medicine rada.

Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa.

I dalje je na snazi stroga preporuka koju je uputio Stožer civilne zaštite RH zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima zahvaćenim novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.

Stožer civilne zaštite ističe da je prevencija u ovom slučaju ključna te moli građane da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranici https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Na slijedećoj  poveznici može se preuzeti plakat namijenjen javnim prostorima: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19.pdf

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Sve informacije vezane uz novi koronavirus mogu se pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/ i društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

 

DBO/ Foto: MUP RH – Ravnateljstvo civilne zaštite