Francuske tvrtke za obranu ostvarile nevjerojatne profite u 2019. godini

Dassault Aviation, F4-standard

Najveće francuske obrambene tvrtke ostvarile su nevjerojatne prihode u  2019. godini, zahvaljujući kombinaciji iznimnih ugovora i ukupnog zdravog gospodarstva zemlje.

U pomorskom sektoru, narudžbe Naval Grupe porasle su za 44% na 5,3 milijarde eura, od čega je 38% za izvozno tržište, a 62% za Francusku. Otprilike tri četvrtine poslovanja nalazilo se u brodogradnji, s gotovo četvrtinom usluga.

Ti podaci ne uključuju cijeli ugovor o gradnji 12 podmornica za Australiju jer će se taj prihod prikazati kako se plaća, tranša tranšom, objasnio je odlazeći izvršni direktor Hervé Guillou.

Pored toga, Naval Grupa zabilježila je 6-postotni rast EBIT-a (zarada prije kamata i poreza) i prihod od 3% – 3,7 milijarde eura.

Hervé Guillou, izvršni direktor Naval Grupe, kojeg će na mjestu direktora u ožujku zamijeniti Pierre-Eric Pommellet, rekao je da je njegov nasljednik imao četiri glavna izazova za budućnost: isporuka podmornice Suffren; ubrzanje proizvodnje usprkos kineskoj konkurenciji; konsolidacija međunarodne prisutnosti grupe; i razvijanje radne snage.

U kopnenom sektoru prihodi francuske tvrtke Arquus, koja je obrambeni krak švedske Volvo grupe, raketirala je za 72,5% između 2017. i 2019., a direktor uprave Emmanuel Levacher rekao je da mu nije dopušteno davati podatke o prihodima i prodaji.

Levacher je najavljivao “sjajnu godinu” koja je bila “izuzetno bogata”, napomenuvši kako je “ovo izvanredan rast za industrijsku kompaniju” te da očekuje daljnji rast od još 10% u 2020. godini.

U sektoru obrane i elektronike izvršni direktor, Thalesa Patrice Cain, također je 2019. godinu opisao kao dobru godinu u kojoj su napredovali.

Naime, njezin je EBIT porastao za 19% te su po prvi put prešli simboličku traku od dvije milijarde eura zarade.

Konačno, u vojno zrakoplovnom sektoru, Dassault Aviation zabilježio je unos narudžbe u iznosu od 3,3 milijarde eura, od čega je najveći namijenjen Francuskoj i uključuje ugovor o integriranoj potpori za francuski Rafale tijekom sljedećih 10 godina te dodatni nalog za razvojni i integracijski rad koji se odnosi na komunikaciju za F4 standard zrakoplova.

Više pročitajte na DefenseNews portalu.

PO/Foto:Pixabay