MEKITIĆ: Terorista Mirsad Kandić bio je šef obavještajnog sektora ISIL-a

sipa.gov.ba

SARAJEVO – Jedan od najtraženijih suradnika  ISIL-a na svijetu Mirsad Kandić u BiH je ušao sa putovnicom Kosova, pod imenom Ivan Popović, a u BiH je koristio ime Edin Radončić, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Dragan Mektić, ministar sigurnosti  BiH.

OSA ga je locirala u stanu u sarajevskom naselju Grbavica, gdje se cijelo vrijeme skrivao. Potom je 4. srpnja antiteroristička jedinica SIPA-e upala u njegov iznajmljeni stan i uhapsila ga. Do jučer on je bio u ekstradicijskom  pritvoru, nakon čega je izručen pravosudnim tijelima  SAD-a, koji su za njim 2016. raspisali crvenu Interpolovu potjernicu, pojasnio je Mektić na izvanrednoj konferenciji za novinare, dodavši da su za njim SAD počele tragati još 2014., piše Oslobodjenje.ba

Prema Mektićevim riječima, Kandić je u ISIL-u bio visoko pozicionirana  osoba te je, jednostavno  rečeno, bio šef obavještajnog sektora ISIL-a, jer je provjeravao sve osobe koje su željele da se priključe toj terorističkoj organizaciji, kao i osobe koje su trebale počiniti neki teroristički akt.

Pored toga, bio je osoba zadužena za nabavku i izradu prsluka za samoubojice. Koliko je Kandić bio spretan u skrivanju, Mektić je naveo podatak da je koristio 10 identiteta i 5-6 putovnica.

Ističući uspjeh obavještajno-sigurnosnih službi u BiH Mektić je naglasio da je Kandić prošao 10-ak država poput Njemačke, Velike Britanije, Turske, ali nije bio uhićen, piše oslobodjenje.ba

Na svojim mrežnim stranicama Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdila je da je u  akciji Kandićevog uhićenja provodila niz operativnih mjera i radnji u suradnji sa Obavještajnom-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i Federalnim istražnim biroom (FBI SAD).

DBO