VIDEO: Može li Hrvatska u Schengen 2019. godine?

Sustavne promjene na granici
Screenshot HRT4

Odluka o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor treba se temeljiti isključivo na ispunjavanju tehničkih kriterija, a ne na političkim uvjetima, naglasio je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici o proširenju Schengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku.

„S povećanjem sigurnosnih ugroza povećava se i potreba za stvaranjem jedinstvenog europskog prostora sigurnosti, odnosno za uključenje svih zemalja članica EU-a u Schengenski prostor. Razbijeni Schengenski prostor ne samo da otežava kontrolu vanjskih granica i umanjuje sigurnost Unije već otežava i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga. Time se slabi i gospodarska snaga EU-a te se stvara dodatna neravnopravnost među državama članicama i među građanima Unije“, upozorio je Radoš.

„Pozdravljam najavljeni ulazak Rumunjske, Bugarske i Hrvatske u Schengenski prostor čim ispuni uvjete. Drago mi je što je i predstavnik Europske komisije potvrdio da Hrvatskoj još predstoji ispunjavanje manjeg broja kriterija kako bi postala članica Schengenskog prostora“, istaknuo je Radoš.

„Kao što se protivim bilo kakvom nejednakom tretmanu Bugarske i Rumunjske prilikom njihovog ulaska u Schengenski prostor, tako očekujem i da će odluka o ulasku Hrvatske biti temeljena na ispunjavanju tehničkih kriterija i sposobnosti upravljanja vanjskom granicom EU-a, a nikako ne temelju političkih kriterija, zahtjeva ili uvjeta“, zaključio je Radoš.

Od Hrvatske očekujem da do kraja sljedeće godine ispuni sve kriterije za pristupanje Schengenu. Na Vijeću je potom da uvaži sve što je napravljeno. Takvo postupanje će jasno pokazati i kredibilitet Europske unije“, poručio je zastupnik Tonino Picula u ovoj raspravi.

Picula, koji je u ime S&D-a bio imenovan za izvjestitelja u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjske poslove za Schengen, istaknuo je da Hrvatska nikada nije imala jasniju političku potporu Europskog parlamenta ulasku u Schengen nego danas!

Gianni Pittella, predsjednik S&D-a naglasio je da „u EU ne može biti država drugog razreda i da nije pošteno isključiti Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku iz schengenskog prostora! Hrvatski građani zaslužuju ispunjenje obećanja da imaju pravo pristupiti Schengenu kada ispune uvjete!“

Vijeće je poručilo da je proces evaluacije Hrvatske još uvijek u tijeku i da se riješavaju određeni nedostaci, no da je preostalo vrlo malo pitanja o kojima očekuju prijedlog Europske komisije u bliskoj budućnosti.

Ohrabrujuć je bio i Dimitris Avramopoulos u ime Komisije koji je zahvalio Pittelli i S&D-u na inicijativi da se govori o proširenju Schengena na Hrvatsku te da će ona, zajedno s Bugarskom i Rumnjskom, imati važnu ulogu u zaštiti EU granica.

Ova rasprava, smatra Picula, dodatno je osnažila poziciju Hrvatske koja bi tehničku spremnost trebala ostvariti tijekom 2018. kako bi Vijeće najkasnije početkom 2019., a svakako prije kraja mandata sadašnje Europske komisije u svibnju 2019. godine, moglo donijeti političku odluku o pristupanju Hrvatske Schengenskom prostoru.

Schengen je zadnjih godina pretrpio stanovite revizije zbog čega je doveden u pitanje. Iznimno je važno nastaviti s provedbom shengenske stečevine, što pridonosi jačanju povjerenja među članicama schengenskog prostora. No, jednako je važno i povjerenje prema zemljama članicama koje već intenzivno i dugo rade na ispunjavanju svih kriterija kako bi postale dio tog prostora!“, poručio je Picula u govoru.

A. R. K.

A. R. K.