EU daje 100 milijuna eura za podizanje sigurnosti javnih prostora – Bandić prijavio projekt urbane sigurnosti 21. stoljeća

Javni poziv preko kojega će EU gradovima podijeliti 100 milijuna eura za podizanje sigurnosti javnih prostora  spremno je iskoristio  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Rok za prijavu na IV. poziv inicijative URBAN INNOVATIVE ACTIONS (UIA) Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) bio je 31.01.2019.

Bandić je okupio izvrsne projektne partnere koji su  nekoliko mjeseci radili na pripremi projektnog prijedloga  „Zagreb u srcu – inicijativa za aktivno uključivanje građana u spektar sigurnosnih i drugih javnih usluga kroz inteligentne modularne platforme“

Cilj projekta je uspostava moderne digitalne platforme Grada Zagreba na kojoj će svaki građanin moći dobiti digitalni identitet pomoću kojega će pristupati raznim digitalnim uslugama kako u području sigurnosti tako i drugim područjima (zdravstvo, javna uprava, administracija, financije i sl.).

Idejno rješenje bazira se na:

  • Izgradnji moderne decentralizirane digitalne platforme Grada Zagreba na kojoj će svaki građanin moći dobiti digitalni identitet pomoću kojega će pristupati digitalnim uslugama u području sigurnosti.
  • Povećanju aktivnog uključivanja građana u aktivnosti organizacije urbanog prostora i života koje doprinose sigurnosti grada kroz osvještavanje, motiviranje, informiranje i edukaciju građana i svih relevantnih dionika o mogućnostima njihovog sudjelovanja u takvim aktivnostima te u tom smislu razvoj konkretnih alata.

Uz digitalnu platformu unutar idejnog rješenja nalaze se sljedeće tehnologije:

  • Nadzorne kamere na javnim površinama i mobilni uređaji građana koji su spojeni s profesionalnim sustavom za nadzor Grada, ali i digitalnom platformom s ciljem preventivnog nadzora i jačanju sigurnosti na javnim površinama;
  • Machine learning/deep learning i Internet of Things (IoT) tehnologije koje pametnim sustavima prate, očitavaju, analiziraju i obrađuju podatke potrebne za unaprjeđenje javnih usluga građanstvu, ali i za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama u velikim gradovima, odnosno rano otkrivanje i sprječavanje mogućih incidenata.

Grad Zagreb je nositelj projekta i Glavni partner, partneri na Projektu su: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, Omega software d.o.o., Storm computers d.o.o., Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i drugih stručnjaka za djecu i mladež, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, Zagrebački inovacijski centar d.o.o., a Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je dionik na Projektu.

Ukupna planirana vrijednost projekta iznosi 5.997.082,50 EUR-a. Predviđeni udio Grada Zagreba je 2.866.655,00 EUR-a, od kojeg iznosa Europska unija sufinancira 2.293.324,00 EUR-a, a preostali dio u iznosu od 573.331,00 EUR-a Grad Zagreb iz vlastitih sredstava (441.700,00 EUR trošak plaća zaposlenika Grada Zagreba koji će sudjelovati u Projektu, a 131.631,00 EUR izravno sufinanciranje Grada Zagreba).

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com