VOZAČI OPREZ, U SRIJEDU VAS NADZIRE 50 UČENIKA ŠKOLE ZA CESTOVNI PROMET

Vozači oprez
Svijetsigurnosti.com

U srijedu, 31. svibnja 2017., zagrebačka policija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po dvadeset i prvi puta organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

S ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, akcija se održava  povodom dana Grada Zagreba.

Policija od  vozača očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo. Naravno, želja policije je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje.

U srijedu 31. svibnja od 10 do 14 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima te molimo novinare svih medija da na terenu poprate akciju „Dan ljubaznosti u prometu 2017.“

Nadzirane lokacije su : Kaptol , rotor, Branjugova kod spomenika Šenoi, Ilica-Mesnička, Teslina-Gajeva,Vlaška-Draškovićeva-Šoštarićeva, Mihanovićeva-Gajeva, Trg kralja Tomislava-Glavni Kolodvor, Palmotićeva-Šenoina, Domjanićeva kod Šrapčeve, Petrova-Domjanićeva, Rotor, trg žrtava fažizma-Kneza Mislava, Ljudevita Posavskog-Fabkovićeva, Miramarska-Bednjanska, Kneza Zvonimira-Stančićeva, Svetice-sjeverni kolnik Kennedyevog trga, Ilica-Britanski trg (Pantovčak), Petrinjska-Mrazovićeva, Trg žrtava fašizma-Kralja Držislava, Rotor Zapruđe-kod TC Plodine, Sjeverni kolnik Kennedyjevog trga-sjeverni kolnik Zvonimirove ulice, Vlaška-Draškovićeva-Šoštarićeva.

Policija podsjeća na rezultat prošlogodišnje akcije kada je od ukupno 17.742 evidentiranih vozača 68,43 % (12.141 vozač) propustilo pješake, što je u odnosu na akciju iz 2015. godine (66,27 %) povećanje broja savjesnih vozača za 2,16 %.

U proteklih 20 godina zabilježena je tendencija povećavanja broja savjesnih vozača, odnosno vozača koji su poštivali prednost pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Izuzetak su tri godine i to 2015. kada je broj savjesnih vozača u odnosu na godinu ranije smanjen za 1,16 %, 2012. sa smanjenjem od 0,18 % i 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 % manji.

Na posebnim obrascima policija će  bilježit registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će nasumice „izvući“ 10 vozača koji će biti prigodno nagrađeni.

Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget, a sve predstavnike medija pozivamo da u utorak, 13. lipnja u 12 sati u AK Siget (Zagreb, Siget 17) prisustvuju podjeli nagrada.

Dijana Beg Ostojić