DRAGAN LOZANČIĆ: ‘Najviše nas zabrinjava mogući povratak lokalnih boraca džihadista’

prtsc HRT

Jesmo li danas sigurniji nego prije dvije godine? Događanja u zadnjih nekoliko godina u najmanju su godinu zabrinjavajuća, smatra Dragan Lozančić, savjetnik ministra unutarnjih poslova, koji je na Večernjakovoj konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo” održao tematsko izlaganje o nacionalnoj sigurnosti.

Istaknuo je nedavnu suspenziju, a vjerojatno i raskid hladnoratnog nuklearnog sporazuma između SAD-a i Rusije.

“Bojim se da je nova utrka naoružanja na vidiku”, rekao je Lozančić.

Rusija se suprotstavlja Zapadu na Balkanu i drugim regijama. Okruženi smo pojasom nestabilnosti od srednje Azije i Kavkaza do Bliskog istoka i srednje Afrike, rekao je Lozančić.

“Iako su ova područja udaljena od nas, ipak ima ozbiljnih posljedica”, napominje. Dobra vijest za regiju je ulazak Crne Gore u NATO savez, a nakon sporazuma Grčka-Makedonija vrlo brzo trebala bi ući i Sjeverna Makedonija kao 30. članica.

Što se tiče vanjskih igrača, malo je gusto na ovom području, ocjenjuje Lozančić, ističući ruski utjecaj i protivljenje euroatlantskim integracijama, kao i turski, a vidljivo je i povećanje ulaganja Kine.

“Opasnost od terorističkih napada i dalje je ozbiljan rizik. Možemo procijeniti da je rizik u Hrvatskoj nešto manji nego u vodećim europskim državama, a najviše nas zabrinjava mogući povratak lokalnih boraca, džihadista, s ratišta Sirije i Iraka, i radikalizirani pojedinci tipa vuka samotnjaka. Ali razmjena podataka ipak je na visokoj razini”, primjećuje Lozančić.

Uz tehnološki razvoj povećava se i rizik od kibernetičkih napada. Lozančić ističe i prijetnje klimatskih promjena te novu strategiju nacionalne sigurnosti i sustav domovinske sigurnosti.

“NATO ostaje najrelevantniji čimbenik hrvatske nacionalne sigurnosti. Ipak će SAD još uvijek dugo ostati vodeća svjetska sila”, rekao je Lozančić.

izvor: Večernji list