Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu 30. svibnja – Dana državnosti

Sabor 30 svibnja 2020

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:

„Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan državnosti!

Prije trideset godina, dana 30. svibnja 1990. godine, konstituiran je prvi višestranački Hrvatski sabor. Neposredno prije toga, održani su prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori na kojima je hrvatski narod, nakon dugo vremena, izabrao svoje istinsko predstavništvo.

Konstituiranjem prvog demokratski izabranog Sabora otvoren je put prema ostvarenju višestoljetne težnje hrvatskoga naroda – demokratskoj preobrazbi, slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske. Time je učinjen prvi korak u uspostavi moderne hrvatske države i zato je taj dan izabran kao „svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti“.

Tijekom svoje povijesti, Hrvatski sabor je, kao predstavničko tijelo hrvatskoga naroda koje čuva hrvatsku državnost i štiti interese hrvatskoga naroda, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države duboko ukorijenjene u srednjoeuropski i mediteranski prostor s izraženim kršćanskim identitetom.

U obrani hrvatske državnosti, mnogi hrvatski ljudi, a posebno branitelji i njihove obitelji, podnijeli su veliku žrtvu. Stoga im danas izražavamo našu zahvalnost. Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi, a njegove vrijednosti, bez kojih ne bi bilo Hrvatske, Hrvatskoga sabora i višestranačja, ostavljene su nam u trajno nasljeđe.

Kao što je i tada Hrvatska živjela u burnom vremenu, danas također svjedočimo vremenu brojnih suvremenih izazova. Današnji Dan državnosti obilježavamo u promijenjenim životnim okolnostima zbog globalne zdravstvene krize.

Puno puta u svojoj povijesti Hrvatska je dokazala da zna uspješno prebroditi teške prepreke. I ovoga puta, zahvaljujući prije svega snazi, odgovornosti, ozbiljnosti, hrabrosti, solidarnosti i zajedništvu naših građana, uspješno smo prevladali ovu nedaću.

Hrvatski sabor je u ovim posebnim okolnostima odgovorio na zahtjeve, potrebe i brige hrvatskih građana donošenjem snažnog zakonodavnog okvira kojim se jamči nastavak gospodarskih aktivnosti.

Pred nama svima ostaje zadatak da – uz daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti – mira, slobode, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te solidarnosti – odlučno i složno učinimo sve kako bismo pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju, a time i općem boljitku svih građana.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima koji je vole i poštuju, želim sretan Dan državnosti!

RSS/ Foto: sabor.hr