5 principa za učinkovito vođenje kibernetičke sigurnosti u post COVID-19 svijetu

Pixabay

COVID-19 prisiljava poslovne lidere da brže nego ikad prije prilagođavaju svoje operativne modele kako bi osigurali egzistenciju.

Zbog sve veće potrebe za radom od kuće eksponencijalno se povećava upotreba usluga u oblakom, no pomak paradigme vrši ogroman pritisak na operacije cyber sigurnosti pa organizacije ulažu velike napore kako bi zaštitile svoje radnike i opsluživale svoje kupce tijekom pandemije, a izloženost cyber prijetnjama znatno se povećava.

Operacije kibernetičke sigurnosti suočavaju se s ogromnim izazovima, a nedostaci sigurnosti i privatnosti koji su otkriveni u popularnoj aplikaciji za videokonferencije Zoom podsjetnik su da inovativni poduzetnici i tvrtke moraju igrati ulogu u smanjenju izloženosti cyber napadima.

Sigurnosne greške i prakse zloupotrebe privatnosti nisu novost, ali su pogoršane rastućom potražnjom za isplativim i pravovremenim rješenjima, zajedno s pritiskom da se brzo digitaliziraju i inoviraju kako bi se unaprijedila konkurencija, povećala operativna učinkovitost, poboljšalo korisničko iskustvo i poslovne odluke.

U kontekstu COVID-19, vođe kibernetičke sigurnosti moraju uspostaviti kritičnu ravnotežu između sigurnosti i privatnosti, vremena do poslovanja i tržišta, troškova i pogodnosti.

Unutar organizacija, vođe kibernetičke sigurnosti trebaju preuzeti jaču i stratešku vodeću ulogu. Moraju se pomaknuti dalje od toga da budu nadzornici usklađenosti i oni koji ju provode, kako bi se bolje integrirali s tvrtkom, strateški upravljali informacijskim rizicima i raditi na kulturi zajedničkog vlasništva nad cyber rizikom u cijelom poduzeću.

Kako bi osiguralo da je cyber sigurnost osnovna komponenta poslovnog modela poslovanja i kulture važno je razmisliti o pitanjima koja će poticati učinkovite razgovore između poslovnih lidera i glavnih službenika za informacijsku sigurnost (CISO).

Novo izvješće Svjetskog ekonomskog foruma, Načela liderstva u kibernetičkoj sigurnosti: Lekcije naučene tijekom Pandemije COVID-19 za pripremu za novu normalu ima za cilj voditi kibernetičku sigurnost i poslovne lidere dok oblikuju odgovoran tijek djelovanja koji uravnotežuje kratkoročne ciljeve sa srednjovjekovnim na dugoročne imperative.

Prijedlozi su sljedeći:

  1. Poticanje kulture cyber otpornosti
  2. Usredotočenost na zaštitu kritične imovine i usluga organizacije
  3. Uravnotežene odluke utemeljene na riziku tijekom krize i šire
  4. Ažuriranje i vježbanje planova za reagiranje i kontinuitet poslovanja organizacije kao prijelaz poslovanja na “novo normalno”
  5. Ojačavanje suradnje na cijelom ekosustavu

Detaljnije možete pročitati ovdje.

PO/Foto:Pixabay