Dan Grada Zagreba – Čestitka gradonačelnika

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani,
čestitam vam 31. svibnja, Dan grada Zagreba i Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, naše nebeske zaštitnice! Čestitam vam Dan branitelja Grada Zagreba!

U ovoj se prigodi uvijek prisjećamo generacija Zagrepčana koje su tijekom povijesti marno gradile i čuvale ljepotu i duh našeg grada. Prisjećamo se naših branitelja koji su najzaslužniji što svoj grad možemo graditi onako kako sami želimo –  u slobodnoj, demokratskoj i  europskoj Hrvatskoj. Hvala im na žrtvi i na trajnome podsjećanju na snagu zajedništva i solidarnosti!

Ova je godina zbog pandemije koronavirusa teška za sve, posebice za nas u Zagrebu koji se nosimo i s posljedicama katastrofalnog potresa koji nas je pogodio 22. ožujka. Na licu našeg grada, u njegovome povijesnom središtu osobito, potres je ostavio  ožiljke na tisućama zgrada i domova te kulturnih, sakralnih, odgojnih, zdravstvenih i sportskih objekata.

I prije 140 godina, u Šenoino doba, Zagreb je također pogodio katastrofalan potres. Kao što je tada iz teške situacije izašao snažniji nego prije, i danas će naš grad zaliječiti rane, obnoviti zgrade, vratiti sjaj povijesnoj jezgri koja je dio našeg identiteta i simbol  Zagreba i Hrvatske.

Da, trebat će vremena, strpljenja, rada, solidarnosti, energije, mudrosti i zajedništva!  No, u našem se gradu nitko ne smije osjetiti napušteno i zaboravljeno!

Samo tako izaći ćemo još jači, a izazovi koji nas čekaju dodatni su poticaj da budemo zajedno, da njegujući kulturu otvorenosti, tolerancije, socijalne pravde i solidarnosti iskoristimo sve svoje potencijale, da se okrenemo budućnosti, znanju, kreativnosti – svemu onome što vuče naprijed, što stvara novu vrijednost, a život čini boljim, ugodnijim i bogatijim.

Znam da to možemo, da imamo dovoljno snage i ljubavi prema svome gradu te empatije prema bližnjima koji danas trebaju našu pomoć i razumijevanje.

To na poseban način potvrđujemo odgovornim držanjem u ovoj krizi, to potvrđuju mnogobrojni heroji  koji se svakodnevno nose s ovom dvostrukom nevoljom – u našim zdravstvenim ustanovama, na našim ulicama, krovovima oštećenih objekata – svi oni koji zbog svog angažmana i sebedarja zaslužuju našu neizmjernu zahvalnost.
Stoga drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, ponosno istaknimo barjake u čast voljenog grada koji danas, više no ikad, treba našu ljubav, solidarnost  i energiju!

Sretno Zagrebe!

Vaš gradonačelnik,
Milan Bandić

Foto: zagreb.hr