Zbog toplog vremena skladišta plina u EU su puna, gužva je i pred LNG terminalima

LNG na Krku

Nakon što je smanjen uvoz ruskog plina, na koji se Europa dugo oslanjala, europski čelnici požurili su nabaviti prirodni plin iz cijelog svijeta kako bi napunili skladišta. Sada, zbog kombinacije neuobičajeno toplog vremena i uspješne trgovine, skladišta su gotovo potpuno puna, čak i prije nego što su mnogi građani počeli grijati svoje domove, prenosi Fena pozivajući se na Bloomberg.

Došlo je i do značajnog pada cijena plina, koje su sada manje od trećine onih koje su bile tijekom ljetnog vrhunca, tako da Europa sada ima više plina nego što može iskoristiti.

Ipak, još uvijek je moguć ulazak u rizično razdoblje. Mnogo toga ovisi o vremenskim prilikama, a ekstremna hladnoća mogla bi nagnati Europu da u kratkom vremenu posegne za svojim zalihama. Vlade se također boje dodatnih sabotaža elektrana, što bi moglo utjecati na tržište.

No, stanje u Europi u listopadu što se plina tiče puno je bolje nego što su se političari mogli nadati. Opskrba plinom iz Rusije postupno se smanjuje od prošle godine. Protok na ključnom plinovodu Sjeverni tok bio je obustavljen na neko vrijeme ovog ljeta čak i prije eksplozija.

Blagi vremenski uvjeti za sada su idealni za ograničenu potražnju, ali europski čelnici zabrinuti su da bi niže cijene plina, u usporedbi s ljetnim cijenama, mogle potaknuti veću potrošnju kako temperature padaju.

“Očekuje se da će europska prezasićenost plinom trajati najmanje do prosinca 2022. godine. Malo je vjerojatno da bi dulje hladno razdoblje moglo pogoditi Europu u studenom”, rekao je Giacomo Masato, analitičar i meteorolog iz talijanske energetske kompanije Illumia.

Europske zemlje kupovale su puno ukapljenog prirodnog plina (LNG) tijekom ljeta kako bi napunile skladišta i osigurale zimsku potražnju. Prema prvotnom cilju, razina uskladištenog plina trebala je biti 80 posto do 1. studenog, ali je taj cilj uvelike premašen. Kako LNG nastavlja pristizati, potražnja za LNG kapacitetom ostaje velika. U Europi ih ​​nema mnogo, dijelom i zato što se kontinent dugo oslanjao na plin koji plinovodima dolazi iz Rusije. Zbog toga brodovi stoje u redu ispred LNG terminala. Njemačka i Nizozemska investirale su u nove kapacitete, a neki od njih bi trebali početi s radom za nekoliko mjeseci.

RSS