Može li se smanjiti opterećenje kako bi radna mjesta bila zdravija?

prtsc Associated British Ports/Youtube

Ovogodišnji Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu koji se obilježava od 24. – 28. listopada vrhunac je EU kampanje 2020. – 2022. “Smanjenje opterećenja za zdrava radna mjesta”, javlja portal Sigurnost.eu.

Kampanja je usmjerena na sprečavanje poremećaja mišićno-koštanog sustava povezanih s radom, kao i na intenzivnije promicanje napora za dostojanstven, sigurniji i zdraviji rad.

Kampanja stavlja fokus na različita prioritetna područja unutar široke teme mišićno-koštanih poremećaja (MKP), a psihosocijalni rizici bit će posljednje prioritetno područje koje će se pokrenuti i promovirati od rujna do studenog 2022.

Psihosocijalni rizici i stres povezan s radom među najzahtjevnijim su pitanjima sigurnosti i zdravlja na radu. Oni značajno utječu na zdravlje pojedinaca, organizacija i nacionalnih ekonomija.

Otprilike polovica europskih radnika smatra da je stres uobičajena pojava na njihovom radnom mjestu, a on pridonosi otprilike polovici svih izgubljenih radnih dana. Kao i mnogi drugi problemi povezani s mentalnim zdravljem, stres se često pogrešno shvaća ili stigmatizira. Međutim, kada se promatraju kao organizacijski problem, a ne kao pojedinačna pogreška, psihosocijalni rizici i stres mogu se jednako kontrolirati kao i bilo koji drugi sigurnosni i zdravstveni rizik na radnom mjestu.

Više o kampanji pročitajte OVDJE.

RSS