Zašto SAD troši toliko novca na obranu?

Nema više „kalifata“, ali su teroristi sve opasniji
Pixabay

Elizabeth Warren prošle je godine Bernieju Sandersu u intervjuu o vanjskim poslovima, za Vox, izjavila kako je, skoro u svakom izbornom ciklusu, uobičajeno da barem jedan kandidat tvrdi da Sjedinjene Američke Države troše previše novca na obranu.

Nažalost, ove tvrdnje gotovo nikada ne objašnjavaju koliko SAD zapravo troši na nacionalnu sigurnost te zašto troši toliko novca ili što sve uključuje veliko smanjenje proračuna.

Istina je da Sjedinjene Države troše puno novca na obranu, vjerojatno čak i više nego što mislite.

U fiskalnoj 2019. proračun Ministarstva obrane, plus novac namijenjen za nominalno nepredviđene operativne troškove, iznosio je 686 milijardi USD, a DOD chart pokazuje kako se taj iznos općenito diže od 11. rujna 2001. godine, nakon terorističkih napada te da se jedino smanjenje desilo nakon povlačenja trupa iz Iraka i Afganistana.

Dobro je zapamtiti da stvarni proračun ne uključuje samo trošenje DOD-a, već i VA, inteligenciju i još puno toga te da oni koji bi trebali smanjili potrošnju također moraju predložiti novu strategiju smanjenja troškova.

Stvarna ukupna potrošnja SAD-a na nacionalnu sigurnost u 2019. godini, koja uključuje DoD, VA , NNSA i neki dio ne-vojnog obavještajnog programa IC -a, vjerojatno je između 902,2 i 962,4 milijarde dolara. Ipak, ovaj ukupni broj ne uključuje elemente unutarnje sigurnosti kao što su Ministarstvo za unutarnju sigurnost ili Federalni istražni ured.

Sjedinjene Države imaju ugovore kojima se obvezuju na obranu oko 51 države na četiri kontinenta. Pored svih tih ugovornih obveza također su u bliskim odnosima s jasnim sigurnosnim interesima, a u nekim slučajevima trupe su raspoređene i u države s kojima nemaju formalni ugovor.

S obzirom na svoj logistički domet i svestrane mogućnosti, vojska se također uključuje u humanitarne operacije.

Sjedinjene Države složile su toliko međunarodnih obveza pod filozofijom vodećih da će radije igrati igre u gostima nego voditi vlastite bitke.

Sve te sigurnosne obveze i očekivanja znači da Sjedinjene Države moraju biti u mogućnosti globalno projektirati, a guranje vojne imovine širom svijeta puno je skuplje od zaštite samo vlastitih granica. Potrebna je logistička flota koja može premještati osoblje i opremu na velike udaljenosti i sposobnost to učiniti na neprijateljskom teritoriju.

U slučaju da Amerika smanji vojne izdatke bez promjene ciljeva, ona riskira povećanje rizika od sukoba.

Zaključno, oni koji kažu da Sjedinjene Države troše previše, možda će se iznenaditi kad nauče da Washington, zapravo, troši daleko više nego što svi vjerujemo te da svaka ozbiljna rasprava o dramatičnom smanjenju proračuna mora u obzir uzeti američku međunarodnu strategiju, pristup sukobim i rizike koje je spremna preuzeti.

Originalni članak i detalje o potrošnji SAD-a na obranu pročitajte na Defense One .

PO / Foto: Pixabay