SOA je ustrojila kibernetički centar za zaštitu hrvatskog kibernetičkog prostora

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić u srijedu, 29. siječnja 2020. održao je izlaganje o ulozi Sigurnosno-obavještajne agencije u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora na plenarnom dijelu globalne konferencije Cybertech 2020 koja se od 28. do 30. siječnja 2020. održava u Tel Avivu, Izrael.

Cybertech je platforma kibernetičke industrije koja organizira poslovne događaje diljem svijeta. Konferencije Cybertech služe za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji.

Markić je izlaganjem otvorio konferenciju, a naveo je utjecaj tehnoloških promjena na sigurnosno-obavještajni sektor te razvoj novih sposobnosti i digitalnu transformaciju djelovanja SOA-e. Posebno se osvrnuo na proaktivno djelovanje SOA-e u zaštiti hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora od naprednih kibernetičkih prijetnji, istaknuvši pri tome ulogu SOA-inog kibernetičkog centra kao ključnu točku razvoja novih sposobnosti.

Kibernetički centar SOA-e oslanja se na potencijal koji SOA posjeduje i razvija u četiri segmente: ljudski potencijali, napredne tehnologije, nacionalna i međunarodna partnerstva te informacije. Centar povezuje sigurnosno-obavještajni rad i napredne tehnologije iz područja kibernetičke sigurnosti.

Na konferenciji izlaganja drže čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, tehnološki stručnjaci, investitori, poduzetnici, poput Benjamina Netanyahua, Premijera države Izrael, Yigal Unna, glavnog  direktora izraelskog Nacionalnog ureda za kibernetiku , Nir Barkata, bivšeg gradonačelnika Jeruzalema, osnivača CheckPoint Software Technologies, Lavy Shtokhamera, šefa izraelskog nacionalnog CERT-a i dr.,

DBO/ Foto: soa.hr