Zašto je Omicron opasniji od Delte?

Danas na snagu stupile nove epidemiološke mjere
Pexels/Anna Shvets

Nova varijanta virusa SARS-COV-2, nazvana omikron, smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama izvijestio je o opasnosti omikrona te su istaknuli stajalište stručnjaka da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite te su pozvali građane na cijepljenje.

Varijantu B.1.1.529, nazvanu Omicron, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je proglasila varijantom koja izaziva zabrinutost (VOC,Variant of Concern), stavljajući je u istu kategoriju kao i varijantu Delta.

Osim u Republici Južnoj Africi, Omicron je otkriven u Bocvani, Izraelu i Hong Kongu te Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj i Češkoj.

Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Republici Južnoj Africi.

Iz HZJZ-a napominju kako i britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba.

Navode i da Europska Komisija predlaže proceduru za koordinirani pristup u ograničavanju širenja novih varijanti unutar EU koji bi trebao obuhvatiti okolnosti u kojima države članice uvode ograničenja kretanja za pojedina područja na kojima se očekuje brzo pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno za područja koja su u danom trenutku ozbiljno pogođena epidemijom.

HZJZ na kraju naglašava kako je pojava omikron varijante “pravi podsjetnik da je pandemija daleko od kraja” te da se potrebno cijepiti.

Više pročitajte ovdje.

Hina/Foto: Pexels/Anna Shvets