Brzica: Kibernetička sigurnost proširena je na istinitost informacija

Brzica CMKS 2021

Polaznici programa Certificiranja menadžera korporativne sigurnosti u petak, 27. studenoga 2021. usvajali su nova znanja o kibernetičkom prostoru i kibernetičkoj sigurnosti.

Prikaz kibernetičkog prostora i njegove strukture te probleme i izazove koji iz istih proizlaze, dao je dr.sc. Nikola Brzica, ekspert za hibridno ratovanje i suvremene sukobe, ujedno predsjednik Stručnog vijeća Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj iz Zagreba.

Sigurnost je proces održavanja prihvatljive razine percipiranog rizika, a ne krajnji ishod. Kibernetička i informacijska sigurnost su manifestacije tog procesa u kibernetičkom i/ili informacijskom okružju (prostoru/dimenziji), istaknuo je Brzica na početku predavanja.

Tradicionalno poimanje kibernetičkog prostora govori o okruženju u kojemu se odvija komunikacija između računalnih mreža, dok novo poimanje kibernetičkog prostora uzima u obzir (dominantnu) ulogu kibernetičkog prostora kao medija za pohranjivanje i razmjenu informacija.

U novije je vrijeme informacijsko i kibernetičko ratovanje postalo područje od sve većeg interesa javnog sektora jer su države i institucije prepoznale važnost zaštite vlastite infor­macijske infrastrukture, ali u istoj mjeri i privatnog sektora jer je informacija postala temelj za stjecanje konkurentske prednosti na globalnom tržištu. Razlog ove nagle ekspanzije interesa je ubrzani razvoj kibernetičkog prostora, mrežne tehnologije, procesne moći suvremenih računala i svih vezanih informatičkih tehnologija, a što utječe na eksponen­cijalni rast broja informacija koje se obrađuju i pohranjuju u informacijskim sustavima. U tom smislu, evidentno je da su s aspekta sigurnosnih prijetnji informacijsko i kibernetičko okružje nova okružja u kojima se vode bitke za prevlast nad informacijama i njihovom uporabom, istaknuo je Brzica.

Program Certificiranja menadžera korporativne sigurnosti u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti podržava Hrvatska elektroprivreda d.d.

 

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com