ZAGREB JOŠ SIGURNIJI GRAD: Bandić želi znati koliko se Zagrepčani osjećaju sigurno u metropoli

Najbolja Europska destinacija
Svijetsigurnosti.com

Gradonačelnik Milan Bandić pokrenuo je prvo, veliko, sve obuhvatno,  znanstveno  istraživanje o percepciji  građana grada Zagreba o urbanoj sigurnosti i kvaliteti života u gradu Zagrebu.

Terensko istraživanje provodi agencija Hendal na području svih 17 zagrebačkih četvrti na reprezentativnom uzorku od 3400 punoljetnih stanovnika Zagreba.

Prema posljednjim podacima anketirano je  1200 ispitanika. Očekuje se da istraživanje završi do 15 srpnja.

Na inicijativu Alena Ostojića, predsjednika Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba, Bandić je u travnju 2015. godine imenovao  Povjerenstvo za organizaciju istraživanja javnog mnijenja o percepciji sigurnosti građana i suradnji građana i gradske uprave na području urbane sigurnosti, kojeg čine eminentni  znanstvenici i praktičari urbane sigurnosti: predsjednica, prof.dr.sc. Valentina Kranželić, zamjenik mr. Alen Ostojić, prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, dr.sc. Krunoslav Borovec, prof.dr.sc. Irena Cajner Mraović, prof.dr. Irma Kovčo Vukadin, prof.dr. Martina Ferić i Mirjana Zubak, prof.

Povjerenstvo je imalo izrazito složenu zadaću strukturirati Upitnik za građane – Osjećaj sigurnosti i kvalitete života u gradu Zagrebu. Upitnik sadrži opća pitanja, pitanja o susjedstvu, problemima i kvaliteti života u gradu i četvrti, odgovornosti za sigurnost i kvalitetu mjerama za poboljšanje sigurnosti i izvorima informacija, vidljivosti i prisutnosti komunalnih i prometnih redara, osobnoj dobrobiti, strahu od kriminala, ranijoj viktimiziranosti te vidljivosti i prisutnosti policije.

Kako saznajemo, Bandić će na temelju odgovora građana zadužiti Povjerenstvo da za svaku četvrt utvrde top pet sigurnosnih problema, a onda će na temelju odgovora izraditi Akcijski plan sigurnosti zajednice  i Strategiju urbane sigurnosti grada Zagreba za vremenski period 2017. – 2021.

DBO