VELIKO ISTRAŽIVANJE O KIBERNETIČKOJ SIGURNOSTI U EU: Znate li koliko ljudi u Hrvatskoj instalira antivirusne programe? Brojke su zabrinjavajuće

Al Jazeera

Izvještaj istraživanja Special Eurobarometer 464a iz 2017. godine pod nazivom Europeans’ attitudes towards cyber security donosi prikaz stavova, odnosno svijesti, iskustva i percepcije europskih građana o pitanjima kibernetičke sigurnosti. Istraživanjem je obuhvaćeno 28 093 europskih građana starijih od 15 godina, a u Hrvatskoj je intervjuiran 1031 građanin u razdoblju od 13. do 26. lipnja 2017. godine.

Kada je riječ o informiranosti o rizicima kibernetičkog kriminala, 46% svih ispitanika sebe smatra dobro informiranima dok isto smatra samo 37% svih ispitanih u Hrvatskoj. Nedovoljno se informiranima smatra 51% svih ispitanika te 61% ispitanika u Hrvatskoj. Procijeniti ne može 3% svih ispitanih te svega 2% uzorka iz Hrvatske.

Sve ispitane najviše brine mogućnost zlouporabe osobnih podataka i to u čak 45% slučajeva. U Hrvatskoj to isto brine 42% ispitanika, međutim, za razliku od svih ispitanih, u Hrvatskoj 52% ispitanika smatra kako je bolje vršiti transakcije licem u lice dok isto smatra samo 27% svih ispitanih u EU. Kada je riječ o sigurnosti online bankarstva, zabrinuto je 42% svih ispitanih te 34% ispitanih u Hrvatskoj. 23% svih ispitanih je strah da neće dobiti uslugu koju su naručili online, a isto smatra 28% ispitanih u Hrvatskoj.

Ispitanici iz Hrvatske su u samo 23% slučajeva instalirali ili promijenili antivirusni program29% manje je sklono otkrivati svoje osobne podatke27% koristi isključivo vlastito računalo15% otvara isključivo poštu poslanu s poznatih adresa te njih 19% koristi drugačiju lozinku za svaki servis.

Cijelo istraživanje pročitajte OVDJE.

RSS