VELIKO ISTRAŽIVANJE O KIBERNETIČKOJ SIGURNOSTI U EU: Znate li koliko ljudi u Hrvatskoj instalira antivirusne programe? Brojke su zabrinjavajuće

Mogućnost novog hakerskog napada
Al Jazeera

Izvještaj istraživanja Special Eurobarometer 464a iz 2017. godine pod nazivom Europeans’ attitudes towards cyber security donosi prikaz stavova, odnosno svijesti, iskustva i percepcije europskih građana o pitanjima kibernetičke sigurnosti. Istraživanjem je obuhvaćeno 28 093 europskih građana starijih od 15 godina, a u Hrvatskoj je intervjuiran 1031 građanin u razdoblju od 13. do 26. lipnja 2017. godine.

Kada je riječ o informiranosti o rizicima kibernetičkog kriminala, 46% svih ispitanika sebe smatra dobro informiranima dok isto smatra samo 37% svih ispitanih u Hrvatskoj. Nedovoljno se informiranima smatra 51% svih ispitanika te 61% ispitanika u Hrvatskoj. Procijeniti ne može 3% svih ispitanih te svega 2% uzorka iz Hrvatske.

Sve ispitane najviše brine mogućnost zlouporabe osobnih podataka i to u čak 45% slučajeva. U Hrvatskoj to isto brine 42% ispitanika, međutim, za razliku od svih ispitanih, u Hrvatskoj 52% ispitanika smatra kako je bolje vršiti transakcije licem u lice dok isto smatra samo 27% svih ispitanih u EU. Kada je riječ o sigurnosti online bankarstva, zabrinuto je 42% svih ispitanih te 34% ispitanih u Hrvatskoj. 23% svih ispitanih je strah da neće dobiti uslugu koju su naručili online, a isto smatra 28% ispitanih u Hrvatskoj.

Ispitanici iz Hrvatske su u samo 23% slučajeva instalirali ili promijenili antivirusni program29% manje je sklono otkrivati svoje osobne podatke27% koristi isključivo vlastito računalo15% otvara isključivo poštu poslanu s poznatih adresa te njih 19% koristi drugačiju lozinku za svaki servis.

Cijelo istraživanje pročitajte OVDJE.

RSS