VELIKA ANALIZA PwC-a: Direktori sve optimističniji unatoč sve većoj nesigurnosti zbog prijetnji

prtsc Youtube/Neil Langridge

 

  • Optimizam u globalni gospodarski rast doseže rekordnu razinu i raste u svim zemljama
  • SAD pojačava svoje vodstvo ispred Kine kao ciljano tržište za rast u 2018. godini
  • Više od polovice predsjednika uprava očekuje da će im se broj zaposlenika povećati
  • Terorizam, geopolitička nesigurnost, kibernetičke i klimatske promjene pokazuju se kao prijetnje rastu

Rekordan broj predsjednika uprava optimističan je u vezi gospodarskog okruženja diljem svijeta, barem kratkoročno. To je jedan od ključnih nalaza PwC-ovog 21. istraživanja gotovo 1.300 predsjednika uprava širom svijeta, koje je objavljeno danas na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Pedeset i sedam posto lidera iz poslovnog svijeta kaže da vjeruju da će se svjetski gospodarski rast poboljšati u sljedećih 12 mjeseci. To je gotovo dvostruko više od prošlogodišnje razine (29 %) i najveće povećanje otkad je PwC počeo ispitivati svjetski rast 2012. godine.

Optimizam u svjetski rast više se nego udvostručio u SAD-u (59 %) nakon razdoblja nesigurnosti oko izbora (2017.: 24 %). U Brazilu se također uvelike povećao udio predsjednika uprava koji su optimistični da će se svjetski rast poboljšati (+38 % na 80 %). Pa čak i u manje optimističnim zemljama kao što su Japan (2018.: 38 % nasuprot 2017.: 11 %) i Ujedinjeno Kraljevstvo (2018.: 36% nasuprot 2017.: 17 %), optimizam u svjetski rast više se nego udvostručio od prošle godine.

“Optimizam predsjednika uprava u svjetsko gospodarstvo vođen je činjenicom da su gospodarski pokazatelji vrlo jaki. Uz burze koje brzo rastu i BDP kojem se predviđa rast na većini glavnih tržišta diljem svijeta, ne iznenađuje što su predsjednici uprava tako uvjereni u napredak”, komentirao je Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a.

Uvjerenost u kratkoročni rast prihoda u porastu

Ovaj optimizam u gospodarstvo potiče i uvjerenost predsjednika uprava u očekivanja za njihove vlastite tvrtke, čak i kad povećanje nije tako veliko. 42 % posto predsjednika uprava kaže da su „vrlo uvjereni“ u izglede za rast vlastitih tvrtki u sljedećih 12 mjeseci, što je rast s prošlogodišnjih 38 %.

Promatrajući rezultate po zemljama, stanje je raznoliko. Očekivanja predsjednika uprava narasla su na nekoliko ključnih tržišta, uključujući Australiju (povećanje za 4 % na 46 %) i Kinu (za 4 % na 40%), gdje je narastao udio predsjednika uprava koji navode da su „vrlo uvjereni“ u izglede za rast vlastitih tvrtki u sljedećih 12 mjeseci.

U SAD-u, uvjerenost predsjednika uprava se vratila. Nakon izborne groznice prošle godine, rana usredotočenost nove administracije na regulativu i poreznu reformu potakla je značajan porast uvjerenosti u izglede za poslovni rast u narednoj godini – s 39 % u 2017. na 52 % u 2018. godini. A Sjeverna Amerika jedina je regija gdje je većina predsjednika uprava „vrlo uvjerena“ u vlastite izglede tijekom sljedećih 12 mjeseci.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su pregovori oko Brexita tek nedavno došli do značajnog pomaka, pad kratkoročne uvjerenosti poslovnih lidera ne iznenađuje (2018.: 34 % nasuprot 2017.: 41 %).

Tri sektora koja su najuvjerenija u vlastite 12-mjesečne izglede ove godine su tehnološki sektor (48 % „vrlo uvjereni“), poslovne usluge (46 %) te farmaceutika i bioznanosti (46%) – gdje svi premašuju globalnu razinu „vrlo uvjerenih“ od 42

Strategije za rast ostaju uglavnom nepromijenjene u odnosu na prošlogodišnje istraživanje – predsjednici uprava oslanjat će se na organski rast (79%), smanjenje troškova (62 %), strateške saveze (49 %) te spajanja i stjecanja (42 %). Došlo je do malog povećanja interesa za partnerstva s poduzetnicima i start-upovima (33 % nasuprot 28 % prošle godine).

Glavne zemlje za rast: Uvjerenost u SAD-u se nastavlja, ojačava se vodstvo ispred Kine

Uvjerenost predsjednika uprava na tržištu SAD-a proteže se i u prekomorske zemlje, pa ga predsjednici uprava koji nemaju sjedište u SAD-u još jednom proglašavaju glavnim tržištem za rast u sljedećih 12 mjeseci. Ove godine, SAD pojačava svoje vodstvo ispred Kine (46 % SAD nasuprot 33 % Kina, s povećanjem vodstva SAD-a ispred Kine za 2 % u usporedbi s 2017. godinom).

Njemačka (20 %) ostaje na trećem mjestu, a slijede je Ujedinjeno Kraljevstvo (15 %), dok je Indija istisnula Japan kao peto najatraktivnije tržište u 2018. godini.

„Čak i uz visoke razine uvjerenosti u globalni rast, poslovni lideri žele i trebaju sigurne luke za ulaganja kako bi osigurali kratkoročni rast,“ komentira Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a. „Pristup potrošačima, vještinama, financijama i regulatorno okruženje koje pruža podršku ojačavaju pozicije vodećih tržišta, kako bi poslovni lidere postigli svoje ciljeve kratkoročnog rasta.“

Radna mjesta i digitalne vještine: broj zaposlenika će se povećati; lideri zabrinuti za dostupnost digitalnih talenata

Uvjerenost u kratkoročni rast prihoda potiče porast broja radnih mjesta, pa 54 % predsjednika uprava planira povećati broj zaposlenika u 2018. godini (2017.: 52 %). Samo 18 % predsjednika uprava očekuje smanjenje broja svojih zaposlenika.

Zdravstvo (71 %), tehnologija (70 %), poslovne usluge (67 %) komunikacije (60 %) i turizam (59 %) su sektori s najvećom potražnjom za novim zaposlenicima.

Konkretno što se tiče digitalnih vještina, više od četvrtine (28 %) predsjednika uprava izražava iznimnu zabrinutost za njihovu dostupnost u državi u kojoj su im sjedišta, što se povećava na 49 % iznimno zabrinutih u Južnoj Africi, 51 % u Kini i 59 % u Brazilu.

Ukupno gledajući, 22 % predsjednika uprava iznimno je zabrinuto za dostupnost ključnih digitalnih vještina kod radne snage, 27 % u vlastitoj industriji i 23 % na razini vodstva.

Ulaganja u moderna radna okruženja, programe za učenje i razvoj i partnerstva s drugim dobavljačima glavne su strategije za privlačenje i razvoj digitalnih talenata koji su im potrebni.

Učinak tehnologije na zapošljavanje i vještine

Iako je nedavno istraživanje PwC-a pokazalo da su radnici vrlo optimistični da im tehnologija poboljšava izglede za rad, predsjednici prava priznaju da im pomaganje zaposlenicima u prekvalifikaciji i povećanje transparentnosti o načinu na koji automatizacija i umjetna inteligencija mogu utjecati na radna mjesta postaje sve važnije pitanje.

Dvije trećine predsjednika uprava vjeruje da imaju odgovornost prekvalificirati zaposlenike čije uloge zamjenjuje tehnologija, uglavnom u sektorima Inženjerstva i građevine (73%), Tehnologije (71%) i Komunikacija (77%). 61% predsjednika uprava izgrađuje povjerenje sa svojim zaposlenicima stvaranjem transparentnosti, barem u određenoj mjeri, o načinu na koji automatizacija i umjetna inteligencija utječu na njihove zaposlenike.

Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a komentira: „Naši obrazovni sustavi moraju naoružati globalnu radnu snagu pravim vještinama potrebnima za uspjeh. Vlade, zajednice i tvrtke moraju iskreno surađivati kako bi spojile talente s prilikama, a to znači razvijanje novih pristupa u obrazovanju studenata i obučavanju radnika u područjima koja će biti važna na tehnološki opremljenom tržištu rada. To znači i poticanje i stvaranje prilika za radnike da se prekvalificiraju i uče nove vještine tijekom čitave karijere. Kako pokazuje interes za naukovanje i specijalizaciju, cjeloživotna obuka relevantna za neku tvrtku ili industriju je ključna.“

Digitalni i automatizacijski prijelaz naročito je oštar u sektoru Financijskih usluga. Gotovo četvrtina (24 %) predsjednika uprava u bankarstvu i tržištima kapitala te osiguranju planira smanjenje radne snage, pa će 28 % radnih mjesta u bankarstvu i tržištima kapitala vjerojatno nestati, uvelike zbog tehnologije i automatizacije.

Prijetnje rastu: Predsjednici uprava strahuju od širih društvenih prijetnji na koje ne mogu utjecati

Unatoč optimizmu u svjetsko gospodarstvo, raste zabrinutost zbog niza mnogo širih poslovnih, društvenih i gospodarskih prijetnji. Predsjednici uprava su ‘iznimno zabrinuti’ zbog geopolitičke nesigurnosti (40 %), kibernetičkih prijetnji (40 %), terorizma (41 %), dostupnosti ključnih vještina (38 %) i populizma (35 %). Ove prijetnje nadmašuju poznate brige oko izgleda za poslovni rast kao što su volatilnost tečaja valuta (29 %) i promjene ponašanja potrošača (26 %).

Promjenu dobro prikazuje činjenica da se iznimna zbrinutost zbog terorizma udvostručila (2018.: 41 % nasuprot 2017.: 20 %) i terorizam ulazi u 10 najvećih prijetnji rastu. Prijetnja prekomjerne regulacije ostaje glavna briga za predsjednike uprava (42 % iznimno zabrinutih), a više od trećine (36 %) i dalje ih je zabrinuto zbog sve većeg poreznog opterećenja.

Dostupnost ključnih vještina glavna je briga predsjednika uprava u Kini (2018.: 64 % iznimno zabrinutih nasuprot 2017.: 52 %). U SAD-u (63 %) i Ujedinjenom Kraljevstvu (39 %), kibernetika je postala glavna prijetnja za predsjednike uprava svrgnuvši pretjeranu regulaciju. A u Njemačkoj, kibernetika je skočila s petog mjesta prijetnji u 2017. godini na treće mjesto (28 %) ove godine.

Godinu dana nakon što je više od 190 nacija potpisalo Pariški sporazum, prema kojem se zemlje obvezuju na dobrovoljno djelovanje u vezi s klimatskim promjenama i ulaganje u smanjenje emisija ugljikovog dioksida, zabrinutost predsjednika uprava zbog prijetnje klimatskih promjena i štete za okoliš izgledima za rast sad se udvostručila na 31 % predsjednika uprava (2017.: 15 %).

Ekstremne vremenske nepogode i povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma značajno su povećale profil poslovnih djelovanja vezanih za rizik od klimatskih promjena, regulaciju i otpornost. U Kini, više od polovine (54 %) poslovnih lidera iznimno je zabrinuto zbog klimatskih promjena i štete za okoliš kao prijetnje poslovnom rastu, što je jednako razini njihove zabrinutosti zbog geopolitičke nesigurnosti i protekcionizma.

„Viša razina zabrinutosti uzrokovana je većim društvenim i geopolitičkim promjenama no što je dinamika vlastitih tržišta poslovnih lidera,“ komentira Bob Moritz, globalni predsjednik PwC-a. „Jasno je da je njihova srednjoročna i dugoročna uvjerenost u rast prihoda pod utjecajem prijetnji koje poslovni svijet nije navikao sam izravno rješavati.“

 

Povjerenje i vodstvo: Predsjednici uprava podijeljeni su oko toga hoće li od budućeg gospodarskog rasta koristi imati mnogi ili nekolicina

Odražavajući temu ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma, predsjednici uprava potvrđuju da živimo u fragmentiranom svijetu. Podijeljeni su oko toga hoće li od budućeg gospodarskog rasta koristi imati mnogi ili nekolicina. Smatraju da se svijet kreće prema novim, višeaspektnim mjerilima za mjerenje budućeg prosperiteta.

„Više razine zabrinutosti predsjednika uprava zbog širih društvenih prijetnji ukazuju da se tvrtke kreću kroz sve više fragmentiran svijet. Predsjednici uprava iz svih regija i zemalja s kojima smo razgovarali prepoznaju da tradicionalni načini mjerenja rasta i dobiti neće biti dovoljni u budućnosti. Naročito u kontekstu Ciljeva održivog razvoja, vjerojatno će se više raditi na razvijanju i definiranju mjerila koja prikazuju i prenose svrhu organizacije na način koji je relevantan za dionike poduzeća u nadolazećim godinama”, kaže Moritz.

Proučavajući ključne izazove povjerenju u tvrtkama, predsjednici uprava priznaju da je ostvarivanje rezultata u kraćim vremenskim razdobljima (60 %) glavni izazov. Međutim, nakon toga, dolazi značajna promjena pa većina navodi veći pritisak da se pojedinačni lideri pozovu na odgovornost (59 %), uključujući i za loše postupanje. Više od trećine ih navodi veći pritisak zaposlenika i klijenata za javno zauzimanje političkih i društvenih stajališta (38 %).

U sektorima bankarstva i tržišta kapitala (65 %), zdravstva (65 %) i tehnologije (59 %), profil odgovornosti vodstva bio je viši od prosjeka. Isto tako, viša su bila očekivanja u SAD-u (70 %), Brazilu (67 %) i Ujedinjenom Kraljevstvu (63 %). Važne rasprave o različitosti, imigraciji, socijalnom uključivanju i jednakosti plaća podigle su očekivanja zaposlenika da se vodstvo uključi u politička i društvena pitanja, naročito u SAD-u (51 %), Kini (41 %) i Ujedinjenom Kraljevstvu (38 %).

izvor: PwC