Turski predsjednik Erdogan potvrdio zašto je napao kurdske položaje u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan putem Twittera je komentirao operaciju “Maslinova grana” što ju Turska provodi u Siriji, naglasivši da će operacije turskih snaga trajati sve dok regija više ne bude predstavljala terorističku prijetnju za Tursku. Operaciju, tvrdi, provodi u dogovoru s Rusijom.

“Naše operacije će trajati sve dok regija više ne bude predstavljala terorističku prijetnju za Tursku te dok ne postane mjesto u kojem će ljudi moći živjeti u miru. Turska o tom pitanju ne treba ni od koga tražiti odobrenje”, poručio je Erdogan.

Istaknuo je i da je glavni cilj operacije, pored nacionalne sigurnosti, i očuvanje teritorijalnog integriteta Sirije.

“Glavni cilj operacije je, pored nacionalne sigurnosti, i teritorijalni integritet Sirije, kao i pružanje sigurnosti životima i imovini sirijskog naroda. Kada se u Idlibu i Afrinu upostave mir i sigurno okruženje, na stotine tisuća naše sirijske braće će imati mogućnost da žive u svojim mjestima i domovima”, naveo je turski predsjednik.

Turska je ovog vikenda pokrenula žestoke zračne udare na kurdske položaje u Siriji.

Sirijski Kurdi pozvali su međunarodnu koaliciju na čelu s Washingtonom da “preuzme odgovornost” za vojnu operaciju turske vojske protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije, a američki državni tajnik izrazio je zabrinutost zbog “turskog incidenta” i pozvao obje strane na suzdržanost. Održan je i sastanak Vijeća sigurnosti zbog turskog napada na Siriju.

A. R. K.