Niski vodostaj i olupine nacističkih brodova ugrožavaju plovidbu Dunavom

Ova godina sigurno će biti među deset najsušnijih u proteklih 80 godina, ali i pored toga nije riječ ni o čemu neuobičajenom. Već u ožujku je bilo jasno da će ljeto donijeti nizak vodostaj, s obzirom na to da su izostali snijeg na Alpama i ostale padaline koje bi u kombinaciji s topljenjem snijega osigurale velike količine vode u Dunavu, Savi i Tisi, izjavila je Jelena Jerinić, šefica Odsjeka za hidrološke prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije, u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Pad visine vodostaja, upozorava, posebno je kritičan za male vodotokove, jer je stanje u njima i inače bilo blizu biološkog minimuma za biljni i životinjski svijet.

Navela je da je temperatura vode nekoliko mjeseci bila iznad 26 stupnjeva Celzijusovih što je iznad prosjeka koji odgovara živom svijetu u rijekama.

To u kombinaciji s niskim vodostajem dovodi do smanjenja količine kisika u vodi što ugrožava biljni i životinjski svijet u vodi.

Zbog toga je i upućen apel ribolovcima da smanje svoje aktivnosti i ne koriste situaciju u kojoj se ribe doslovno bore za život, ukazala je Jerinić.

Istaknula je da trenutni vodostaj ne ugrožava promet brodova s plitkim gazom, kakva su najčešće turistička plovila, ali je upozorila da postoji problem za brodove s dubokim gazom, koji prevoze energente i robu.

Za njih je trenutno kritična situacija na Dunavu kod Čortanovaca i Novog Sada, a na Savi kod Obrenovca, gdje su se pojavili sprudovi koji remete plovni put.

Jerinić je rekla da je suša već izazvala problem s transportom energenata i robe u Europi, i podsjetila da je plovidba Rajnom, čiji je vodostaj na povijesno minimumu, potpuno obustavljena, a isto se događa i na rijekama u Bugarskoj.

Promet nije obustavljan u Rumunjskoj i Srbiji, navela je Jerinić, te objasnila da su nadležna srbijanska ministarstva preventivno naložila produbljivanje plovnih puteva bagerima što je spriječilo zastoje.

Statistički gledano, zaključila je Jerinić, ne bi bilo neobično da poslije ovako sušnog ljeta dođe zima s velikom količinom padalina.

izvor: AA