Istraga ubojstva kćeri Putinova ideologa postaje prioritet Kremlja

Darija Dugina

U atentatu, kako izvještava Ruski istražni komitet, a prenosi Jutarnji list, u ranim noćnim satima 20. kolovoza poginula je jedna od vodećih ruskih radikalnih desničarskih filozofkinja, kći “Putinova ideologa” i tvorca tzv. Euroazije i “ruskog svijeta” Aleksandra Dugina, Darija Dugina, poznata i po pseudonimu Platonova, kojim je potpisivala svoje programatske velikoruske tekstove na temeljima očeve nacionalističke agende.

Automobil 30-godišnje Darije Dugine, Toyota Land Cruiser Prado, eksplodirao je zbog podmetnute eksplozivne naprave, u vožnji na otvorenoj cesti nedaleko od podmoskovskog sela Boljšije Vjazjomi, pišu ruski mediji, a istragu je osobno preuzeo jedan od najbližih Putinovih suradnika i šef Istražnog odbora (Sledstvenog komiteta) Aleksandar Bastrikin, pretpostavlja se, na izravno traženje samog ruskog predsjednika.

To ovom nesretnom, kontroverznom i misterioznom slučaju daje posebnu težinu i očito je “top-prioritet” Kremlja. Naime, prokremaljski mediji navode da je, zapravo, cilj napada bio sam Aleksandar Dugin, mračni ideolog Putinove “obnove ruskog carstva”, čije su ideje i bile “politička platforma” za agresiju na Ukrajinu koji je, “u zadnji trenutak”, odlučio prijeći u drugi automobil. Ruski nacionalistički mediji navode i teorije urote, jer je, kažu, Darija uz oca sudjelovala na “domoljubnom okupljanju ‘Tradicija‘”, a njihovi nastupi nisu se, kažu, “oglašavali u javnosti”.

Istraga o okolnostima nesreće nije ni počela, a većina ruskih medija i vodećih proputinovskih analitičara za atentat su optužili “teroristički režim u Kijevu”, odnosno da iza svega stoje “zapadne službe” koje su se, za likvidaciju, “poslužile ukrajinskim rukama”. U Kijevu su odbacili te optužbe.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS