VEČERNJI LIST: Hrvatska otvara tvornicu streljiva. Traže se partneri i lokacija

prtsc Major i partneri /Youtube

Hrvatska nije odustala od projekta gradnje tvornice (pješačkog) streljiva. Od insajedera povezanih s hrvatskom vojnom industrijom i izvozom oružja saznaje se da se u Hrvatskoj i dalje pokušavaju stvoriti uvjete za tu investiciju, što jest skup i zahtjevan zadatak, no primarno se sada još razgovara s Minstarstvom državne imovine oko lokacije za tu tvornicu, Navodno bi se za mjesec ili dva moglo znati da li je ta lokacija u igri i ide li se u taj posao ili ne. Ta informacija govori da je i dalje aktualna ideja kako bi i država sudjelovala u investiciji i izgradnji tvornice streljiva, tako da investitorima rješi proizvodni pogon i/ili skladišta za proizvedeno streljivo, a te uvjete ispunjavaju, primjerice napuštene vojarne, doznaje Večernji list.

Kada bi se riješila lokacija, optimistični izvori tvrde da bi se tada, u narednih 18 mjeseci moglo već startati s probnom proizvodnjom streljiva. Radi se o proizvodnji onih vrsta streljiva kojima bi bile zadovoljene, prvo domaće potrebe, pa bi prestali ovisiti o uvoznom streljivu. Hrvatska vojska, policija, zaštitarske kuće uglavnom troše “duge 9-ke”, kao naviše korišten pištoljski kalibar, te NATO 5,56 mm za jurišne puške, kao i 7,62 mm inačice za stare kalašnjikove i papovke. Jedan od najvećih potrošača tih osnovnih kalibara, ali i metaka za “45-cu” je karlovački proizvođač oružja HS Produkt, koji svaki proizvedeni primjerak pištolja i puške “upuca” na svojim streljanama.

Računa se da HS Produkt, HV, policija i ostali godišnje utroše od 10 do 15 milijuna metaka raznih kalibara. HS Produkt već barem 5 godina slovi kao mogući partner u gradnji tvornice streljiva, kada je još prošli ministar obrane, Ante Kotromanović objavio ideju da država daruje gradilište, odnosno neku staru vojarnu. Kako je to velika investicija, od 40 do 50 milijuna eura, HS Produkt je želio podijeliti rizik tog posla, jer minimalni isplativi kapacitet proizvodnje morao bi biti oko 40 do 50 milijuna komada metaka godišnje. Što znači da bi plasman u RH činio možda tek petinu proizvodnje, a ostatak se mora izvoziti na svjetsko tržište. Kada je počela hrvatsko-izraelska gospodarsko vojna idila, u biznis oko tvornice počeo se spominjati i izraelski partner, koji bi se onda mogao uortačiti i s HS-om.

Više o ovom projektu pročitajte OVDJE.

RSS