NAJNOVIJE IZVJEŠĆE: Ovi zloćudni programi najviše prijete računalnim sustavima

Gradska vlast nudi nagrade za korisne informacije
prtsc Youtube

Najnoviji izvještaj o računalnim ugrozama, “Cyber Attack Trends: 2019 Mid-Year Report” što ga je objavio CheckPoint donosi detaljni pregled opasnosti koje vrebaju online.

Prema ovoj analizi niti baš niti jedno okruženje nije imuno na cyber-napade budući da hakeri stalno razvijaju nove alate kojima vrebaju korporativne sadržaje pohranjene u Cloud infrastrukturi, mobilne uređaje građana, aplikacije i popularne mail platforme.

Što se tiče mobilnog bankarstva, studija pokazuje da je za 50 posto porastao broj napada u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bankarski maliciozni programi postali su vrlo učestala prijetnja mobilnim aplikacijama.

“Bankarski zloćudni programi mogu ukrasti podatke potrebne za uplatu, lozinke, pa čak i sredstva s računa žrtava. Nove verzije programa čak vrlo se lako mogu i masovno distribuirati onima koji su ih spremni platiti”, stoji u analizi.

Najčešći maliciozni programi botnet mreže u prvoj polovici 2019. su Emotet (modularni Trojan), Dorkbot i Trickbot.

Za kripto-miniranje najviše su korišteni Coinhive, Cryptoloot i XMRig, dok su među mobilnim malicioznim programima zabilježeni Triada, Lotoor i Hidad.

Za napade na bankarske sustave najviše su korišteni Ramnit, Trickbot i Ursnif.

A. R. K.