‘Big brother’ u gradskoj upravi: Kamere su u hodnicima, na ulazima i izlazima gradskih zgrada i ureda…

Kamere postavljene na ulazu u Muzej špijunaže u Berlinu

U fokusu ovih dana je stranica ‘Ocijeni me’ na kojoj građani mogu ocijeniti službenike u devet hrvatskih gradova. Iz Dubrovnika poručuju kako i sami imaju precizan sustav kontrole tko, kako i koliko u njihovim uredima radi, prenosi RTL.

Videonadzor i sustav kartica tu je za one koji bježe s posla, a alkotest za one koji misle da je na poslu normalno biti malo veseliji. Kamere su u hodnicima, na ulazima i izlazima gradskih zgrada i ureda, a na gradonačelnikovom monitoru – “mini big brother”.

“Dakle, što je najvažnije reći, nije ovo Big brother nego kontrola sigurnosti, ali istovremeno kontrola ulaska zaposlenika na svoje radno mjesto i njihov odlazak s radnog mjesta, a istovremeno praćenje korištenja vremena dnevnog odmora”, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.  Svaki zaposlenik ima karticu, koju mora koristiti pri svakom ulasku i izlasku.

Tko karticu pegla više od dopuštenog, mora napisati i valjani razlog. “Kroz službeni sustav dolazi zahtjev za ispričnicu, taj zahtjev meni dolazi na e-mail, dakle ne moram ići u sustav za njega, i ja putem maila mogu kliknut odobrit ili ne odobriti zahtjev”, objasnio je Franković.

Za sve neopravdane oduzima se od plaće, opravdani izostanak se tolerira. No, prema novom pravilniku nulta je tolerancija na alkohol. Nema uz marendu ni čaše vina, ni piva. “Znači ne tolerira se ništa poviše 0 promila, ali to ipak neće biti lov na vještice, dakle neće se ići po uredima, testirati je li netko pijan, nego ukažu li indicije da je netko došao alkoholiziran na posao pristupit će se provjeri”, rekla je glasnogovornica Grada Dubrovnika Marijana Aksić Vitković.

Izvor: poslovni.hr