Ministar Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

Danas na snagu stupaju nove epidemiološke mjere koje vrijede do 15. travnja
MUP RH

Danas je održana 241. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nakon analize kompletnog stanja epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite RH, u posljednjih tjedan dana, donio je više odluka, odnosno selektivnih mjera.

Odlukama je omogućeno da u morske luke i luke unutarnje plovidbe Republike Hrvatske mogu uplovljavati putnički brodovi koji su na kružnim putovanjima s najviše 200 putnika, dok je ranije bilo propisano njih 40.

Nadalje, uvedena je nužna mjera nošenja medicinskih maski ili maski za lice koje su od 13. srpnja dužni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima (ako su posjete dopuštene), vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa te putnici u javnom prometu (uključujući i taksi vozila), zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koju dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od 15. srpnja, Odluka se proširila i na zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama te stranke koje dolaze kod njih, ali i zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima.

Produžen je rok primjene Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske produljen do 31. srpnja 2020. godine.

Više pročitajte na službenim stranicama MUP-a.

PO/Foto:MUP RH