Jean Todt u Hrvatskoj upozorio: ‘Svake godine u prometu strada 1,4 milijuna ljudi’

Jean Todt u Hrvatskoj
prtsc FIA/Youtube

U Hrvatsku je doputovao Jean Todt, posebni izaslanik Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama i predsjednika Svjetske automobilističke federacije (FIA). S njim je u četvrtak razgovarao i premijer Andrej Plenković.

U središtu razgovora bilo je pitanje dimenzije cestovnog prometa u vremenu pandemije Covid-19, koji s obzirom na veliki pad zrakoplovnog prometa dodatno dobiva na važnosti.

Predsjednik Vlade ukazao je na važnu ulogu hrvatske mreže autocesta za turizam u novim epidemiološkim okolnostima, kada sve veći broj turista koristi osobna vozila za odlazak na odmor.

Jean Todt upoznao je predsjednika Vlade s inicijativom Glavnog tajnika UN-a glede donošenja posebne rezolucije Opće skupštine na temu sigurnosti cestovnog prometa. Razmijenjena su mišljenja i o mogućem daljnjem poboljšanju regulatornog okvira kako bi Hrvatska ostvarila globalnu i europsku Viziju nula koja ima za cilj u potpunosti eliminirati broj smrtno stradalih i/ili ozbiljno ozlijeđenih u cestovnom prometu.

Todt se sastao i s predstavnicima Hrvatskog automoto i karting saveza, te u ekskluzivnom intervjuu za HRT najavio mogućnost održavanja utrke Svjetskog prvenstva u reliju u Hrvatskoj.

– To je jedna jako bitna tema, milijun i 400 tisuća ljudi godišnje diljem svijeta smrtno stradava u prometnim nesrećama, ozlijedi se između 30 i 40 milijuna. Naš cilj je edukacija, osiguravanje da se primjenjuju svi prometni propisi, tako da je ovo bila sjajna prilika razgovarati s premijerom o tome. Što se utrke WRC-a u Hrvatskoj tiče, postoji mogućnost. Hrvatska bi bila odlična lokacija, ovdje se već održavaju razne automobilističke utrke, Europskog i regionalnog reli prvenstva. Potrebno je napraviti dobar projekt, ovo je godina u kojoj su brojne utrke otkazane i šanse definitivno postoje, kazao je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a kojem je posjet Hrvatskoj bio prvo putovanje od izbijanja pandemije Covida 19.

Cijeli intervju pogledajte OVDJE.

A. R. K.