Što znači poništenje Privacy Shielda kojim su osobni podaci iz EU putovali u SAD?

INTERPOL: Marokanska policija i Group-IB uhitili sumnjivog cyber kriminalca
Pexels

Europsko pravosuđe poništilo je danas ključni sporazum o razmjeni osobnih podataka između EU i SAD-a, nazvan “Štit privatnosti” (Privacy Shield) zbog rizika po sigurnost tih podataka.

Tu odluku je kao pobjedu pozdravio austrijski odvjetnik Max Schrems koji se bori za zaštitu podataka i stoji iza tužbe protiv Facebooka.

On je na Twitteru podsjetio da je još 2015. poništen sličan sporazum EU i SAD-a.

Europski sud pravde ocijenio je u odluci da “Štit privatnosti” omogućava “miješanje u osnovna prava ljudi čiji se podaci dostavljaju” SAD-u, jer američke vlasti mogu imati pristup tim podacima.

“Ova odluka stvara pravnu nesigurnost za tisuće malih i velikih kompanija s obje strane Atlantika koje se oslanjaju na ‘Štit privatnosti’ za svakodnevni prijenos komercijalnih podataka”, reagirao je Aleksandar Roure iz briselskog ogranka udruženja za računalnu i telekomunikacijsku industriju (CCIA).

On očekuje da će europski i američki dužnosnici “brzo pronaći trajno rješenje, u skladu s europskim pravom”

Sud u Luxsembourgu je, međutim, ocijenio valjanim drugi mehanizam za prijenos podataka iz EU u ostatak svijeta, “standardne ugovorne klauzule”, model ugovora koji je definirala Europska komisija, a koji svaka kompanija može koristiti za izvoz podataka, na primjer ka filijali, matičnoj kući ili trećim osobama.

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders uoči odluke suda rekao je za France presse da Komisija ima već nekoliko scenarija.

“Ovisno o sadržaju odluke, vidjet ćemo koje ćemo već pripremljene alate koristiti za konsolidaciju osnovnih prava i provjeriti da li zaštita koju daje EU ide s podacima”, objasnio je.

RSS