USKORO PRVI ZATVORSKI MED: Zatvorenici kreću u pčelarsku školu

USKORO PRVI ZATVORSKI MED
Wikipedia

Početkom veljače 2017.  voditelj projekta i član Upravnog odbora UP Pčelinjaka Dražen Jerman, predstavio je u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske odabrani projekt na Natječaju za financiranje projekta/programa udruga u 2016. godini Pčelarstvo kao stil života,  svim upraviteljima zatvora i kaznionica u Republici Hrvatskoj, prisutnim djelatnicima Ministarstva pravosuđa i nazočnim predstavnicima drugih Udruga, nositelja odabranih projekata/programa.

Ovaj projekt pčelarske škole provodi se u suradnji s Udrugom za kreativni socijalni rad i Srednjom školom Bedekovčina u kaznionicama Gospić, Turopolje i Lipovica.

Polaznici ove jedinstvene  pčelarske škole dobit će priliku pohađati teorijsku i praktičnu nastavu od 120 sati uz grupne psihosocijalne i motivacijske radionice tijekom provedbe programa. Istjecati će znanja o izradi košnice, postavljat će zatvorski pčelinjak i pratit će razvitak pčelinjih zajednica kroz sezonske radove uz mentore. Na kraju ciklusa školovanja polagat će ispit za zvanje Pčelar s upisom u radnu knjižicu.

Ciljevi ovog projekta su približiti svijet pčela i pčelinjih proizvoda kao radnu terapiju sa svrhom pripreme za izlazak u civilno društvo, mogućnost samozapošljavanja ili zapošljavanje kroz socijalnu zadrugu te pružanje nove prilike, za novi život.

Slični projekti o uključenju zatvorenika u pčelarsku zajednicu  i terapijski učinci pčelinjaka su dosada pokrenuti u SAD-u (Chicago, Washington), Engleskoj (Liverpool), Belgiji (Marche-en-Famenne), Francuskoj (Fleury-Mérogis, Tarascon), Njemačkoj (Rottenburg).  Projekti su potvrdili  učinkovitost pri resocijalizaciji i vrlo niskoj stopi recidivizma.

Za  projekt „Pčelarstvo kao stil života“, Ministarstvo pravosuđa odobrilo je 404.998,00 kn. Projekt će se realizirati kroz tri godine, a za prvu godinu osigurano je 135.000,00 kn.

Zatvorski pčelinjaci trebali bi biti postavljeni u svibnju ili početkom lipnja mjeseca, a nakon toga krenula bi zatvorska, pčelarska škola.

Hoće li zatvorska kuhinja već ovu godinu nuditi zatvorski med, ovisiti će o usvojenom znanju zatvorenika-pčelara i njihovoj prvoj ovogodišnjoj berbi meda.

Dijana Beg Ostojić