Nakon filmske potjere uhićeni pljačkaši bankomata u Novigradu

Bankomat

Danas u 11 sati, u Policijskoj upravi zadarskoj održana je konferencija za medije povodom dovršenog kriminalističkog istraživanja eksplozije na bankomatu u Novigradu. Rezultate kriminalističkog istraživanja prezentirao je voditelj Službe kriminalističke policije u PU zadarskoj Bore Mršić

Policijski službenici Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe u dobi 33 i 47 godine sa zagrebačkog područja, koje se sumnjiči za više kaznenih djela na području PU zadarske.

Sumnjiči ih se da su po prethodno stvorenom planu na šibenskom području dan ranije otuđili vozilo marke Volksawagen Caddy, crvene boje, zagrebačkih registarskih oznaka, na koje su postavili nepripadajuće pločice, riječkog registarskog područja, a koje su u noći tijekom izvršenja otuđili na zadarskom području.

Po tako stvorenom planu, dana 3. kolovoza  (petak) tijekom noći dovezli su se u mjesto Novigrad, gdje su oko 3 sata  na Trgu kralja Tomislava, eksplozivnom smjesom plina uništili bankomat, odakle su otuđili 550 tisuća kuna, a potom se udaljili otuđenim vozilom.

Prilikom bijega s mjesta događaja, uočila ih je policijska patrola koja je krenula u potjeru za njima, nakon čega su počinitelji u Islamu Grčkom napustili vozilo te se pješice udaljili prema mjestu Suhovare.

Međutim tamo ih je oko 7.30 sati uočio policijski službenik koji je pristupio utvrđivanju njihovog identiteta, pri čemu su se opirali i dali u bijeg, ali je policajac sustigao 47-godišnjeg počinitelja  te ga uz uporabu sredstava uhitio.

Za drugim bjeguncem organizirana je opsežna potraga i pretraga terena, u koju se pored policijskih službenika PU zadarske  uključio i helikopter zrakoplovne jedinice MUP-a. Poduzete aktivnosti ubrzo su rezultirale uspješnim  lociranjem počinitelja u Murvici Gornjoj i to na teško pristupačnom i neprohodnom  ( gusto raslinje, kupina) području, gdje se zavukao u propust za vodu ispod poljskog puta.

U tom skrovitom mjestu u nepristupačnom terenu pronašli su ga policijski službenici i potom priveli u prostorije policije. Pretragom njegovog privremenog skrovišta, pronađen je ruksak s cjelokupnim otuđenim novcem.

Osumnjičeni dvojac, sumnjiči se za tešku krađu vozila, krivotvorenje isprava, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i tešku krađu novca.

Također, osumnjičenog 47- godišnjaka se sumnjiči i za prisilu prema službenoj osobi.

Nadalje, kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je 33-godišnjak zajedno s 31-godišnjakom s karlovačkog područja, počinio istovjetno kazneno djelo u Karlovcu u ožujku ove godine, te još jednom nepoznatom osobom.

U odnosu na druge osobe koje su s prijavljenim dvojcem zajedno sudjelovala kod ovih ovih, kao i drugih istovjetnih i težih kaznenih djela na području Republike Hrvatske kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Tijekom današnjeg dana sva trojica osumnjičenih se uz kaznene prijave privode pritvorskom nadzorniku PU zadarske.

Osumnjičeni dvojac sudjelovao u većem broju teških kaznenih djela na području više država Europske unije, isto tako povezeni su s kriminalnim skupinama kako sa zadarskog područja  tako i sa kriminalnim skupinama iz Republike Srbije.

RSS