Unatoč najavama policijske kontrole za vikend, Zagrepčani počinili 919 prometnih prekršaja

MUP RH

U noćnim satima u dane vikenda, od 25. do 28. siječnja 2019. godine zagrebačka prometna policija provela je  preventivno represivnu akciju pojačanog nadzora vozila i vozača s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 919 prometnih prekršaja –126 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, 332 prekršaja nepropisne brzine, 86 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 51 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 11 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, osam pod zabranom, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 299 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u petak, 25. siječnja 2019. godine u 19.05 sati, 57-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Podgorske ulice u Poljanici Bistranskoj. Izmjerena mu je koncentracija od 2,59 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa.

– u subotu, 26 siječnja 2019. godine u 6.15 sati, 31-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ilice u smjeru zapada. Obavljenom kontrolom kod raskrižja s Britanskim trgom izmjerena joj je koncentracija od 1,41 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa.

Tijekom provedbe akcije policija je evidentirala tri osobe koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 126 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 25 vozača (19,8%) policija je alkotestiranjem utvrdila koncentraciju alkohola u organizmu veću od 1,5 g/kg, i evidentirala  26 mladih vozača (20,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa, priopćila je PU zagrebačka.

DBO/ Foto: MUP RH