Znatno opao broj terorističkih napada

Teroristički napad u Berlinu 2016.

Zašto se diljem svijeta smanjio broj terorističkih napada i žrtava koji su u njima stradali u 2018. godini? U intervjuu za DW stručnjak za terorizam Matthew Henman otkriva razloge.

Deutsche Welle: Broj terorističkih napada diljem svijeta u 2018. je opao za trećinu u odnosu na godinu dana ranije. To je glavni rezultat Vaše studije. Zabilježeno je i oko 25% manje civilnih žrtava u napadima. Što su razlozi za to?

Matthew Henman: Broj napada je u 2016. i 2017. ekstremno porastao, bila je to posljedica borbi oko područja u Iraku i Siriji, prije svega oko Mosula i Rake. Ali i zbog borbi oko drugih područja koja je kontrolirala „Islamska država”. Te borbe su dovele do velikog broja registriranih pojedinačnih terorističkih napada. U 2018. nije bilo takvih bitki oko većih gusto naseljenih područja kao u ranijim godinama.

Zahvaljujući uglavnom smanjenju broja napada u Siriji i Iraku, u cijelom je svijetu u prošloj godini opao broj terorističkih napada. Razlog je dakle slabljenje IS-a?

Ima li ikakvih značajnijih promjena kad se radi o vrsti izvedenih terorističkih napada?

Velika većina nasilja koje registriramo još uvijek ima islamistički predznak. Ali vidimo da raste potencijal desno-ekstremnog nasilja. Ipak, brojke koje imamo s područja Zapadne Europe ili SAD-a ni u kojem se slučaju ne mogu uspoređivati s islamistički motiviranim nasiljem.

Koje su terorističke skupine najopasnije?

Bila bi velika greška kad bismo pomislili da je IS pobijeđen. Iako je IS izgubio najveći dio teritorija koje je držao, u prošloj je godini, što se tiče broja žrtava, IS još uvijek bio najsmrtonosnija teroristička organizacija na svijetu. Prijetnja je i dalje prisutna ne samo u Iraku i Siriji, IS je i dalje aktivan i u Afganistanu, na području Zapadne Afrike, u Jemenu, Somaliji i na jugoistoku Azije. S IS-om se može samo koliko-toliko usporediti talibane, oni su 2018. bili odgovorni za dva puta više žrtava nego u 2017. Prije svega je veliki broj stradalih zabilježen među afganistanskim sigurnosnim snagama.

Zato je Afganistan (ispred Sirije) u prošloj godini postao najopasnija zemlja svijeta?

Apsolutno. To je kombinacija prije svega dvije stvari. Talibana koji izvode velike napada na sigurnosne snage te IS-a i njegovih lokalnih ogranaka koji izvode pojedinačne, ali vrlo intenzivne masovne napade protiv lokalnog stanovništva.

Kako stvari stoje u Europi? Je li tamo opao ili porastao broj napada?

Nešto je opao intenzitet nasilja, a broj žrtava se jako smanjio. Registrirana je cijela serija manjih napada od strane terorista koje možemo nazvati pojedinačnim počiniteljima, ali na tlu zapadne Europe nije bilo masovnijih napada kao u ranijim godinama. Svejedno je i dalje visoka generalna razina prijetnje, zato što se na zapadu Europe ne radi samo o prijetnji zvanoj islamističko nasilje, već je tamo u porastu i desni ekstremizam – a tu se često radi o materijalnoj šteti i manjim napadima u kojima bude ozlijeđenih osoba.

Diljem svijeta je znatno opao broj napada, a u Ukrajini broj napada raste. Tamo je čak zabilježen najveći broj terorističkih napada u svijetu. Što je razlog?

Konflikt u Ukrajini je prilično statičan. Mi se u našim analizama pozivamo na podatke koje dobijemo iz otvorenih izvora. To znači da možemo analizirati samo ono što se prijavi. Kad separatisti na granici prema istočnoj Ukrajini pucaju iz oružja s malim kalibrom, onda to Ukrajina registrira kao napad. U Afganistanu ili Siriji se ne bilježi baš svaka takva, pa i mala razmjena vatre. To znači da je u Ukrajini registrirano najviše napada, ali samo zbog toga što se tamo puno detaljnije bilježi što se i gdje dogodilo, odnosno da su napadi koncentrirani i lokalizirani u jednoj regiji. I zato ih je jednostavnije i bilježiti.

Koja je regija u svijetu najopasnija?

Kad bih se morao kladiti na to u kojoj će sljedećoj regiji islamisti preuzeti kontrolu nad većim područjima, onda bih rekao – zapadna Afrika. IS je nanio teške gubitke nigerijskoj vojsci, mnogi su dezertirali, a vojska suočena s kontinuiranim napadima IS-a nije u najboljem stanju da brani ta područja. Iznenadilo bi me kad ta teroristička skupina ne bi uspjela preuzeti kontrolu nad većim područjima na sjeveru Nigerije.

Što mislite, kako će se razvijati broj terorističkih napada u svijetu? Hoće li opasti ili će opet narasti, pogotovo imamo li u vidu aktualni razvoj na Bliskom istoku?

Mogu si zamisliti da će otprilike ostati na sadašnjoj razini, možda će biti laganog porasta. IS se posljednjih 12 mjeseci u Siriji i Iraku iznova formirao, oporavili su se od gubitaka i pripremaju se za novi početak, i to ne kao teritorijalni pokret u prošlosti, nego kao ustanički pokret. I opet će polako početi povećavati broj napada, ponajprije na istoku i jugu Sirije i na sjeveru, te u središnjem Iraku. Aktivnosti njihovih saveznika na drugim mjestima će, to je za očekivati, porasti. Vjerojatno će biti više borbi u Idlibu, i ofenzive sirijske i ruske vlade kako bi u potpunosti preuzeli kontrolu u toj regiji. Vjerojatna je i turska ofenziva na Kurde u Siriji. Konflikt u Ukrajini vjerojatno neće popustiti. A u Afganistanu talibani sve češće operiraju demonstrirajući svoju snagu.

Matthew Henman je zamjenik direktora centra Jane’s Terorism and Insurgency Center (JTIC) u Londonu. JTIC je dio istraživačkog instituta IHS Markit i na temelju Open Source podataka svake godine izrađuje Global Attack index, indeks koji obuhvaća broj terorističkih napada diljem svijeta.

Izvor: Deutsche Welle/ Intervju je vodila Rahel Klein/ Foto: Wikipedia