‘EUROPA KOJA ŠTITI’: Sigurnost prioritet austrijskog predsjedanja EU

Austrija je jučer preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom nakon mandata što ga je na čelu EU odradila Bugarska.

Pod geslom ‘Europa koja štiti’, predsjedanje EU-om preuzeo je od svog bugarskog kolege Bojka Borisova, austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz, u nazočnosti predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i više od 200 gostiju i 130 medijskih predstavnika, javlja Večernji list.

Kurz je istaknuo kako je austrijsko predsjedanje ‘velika odgovornost, ali i velika šansa za Europu’. Na konferenciji za novinare je rekao: “Svjesni smo da je međunarodno okružje trenutačno teško”.  Tome doprinose, kako je pojasnio, napetosti s Rusijom, nepredvidiva situacija u SAD-u i Brexit. Ponovio je kako Austrija želi biti ‘graditelj mostova’.

Borisov je pak naglasio kako su „sigurnost i zaštita“ moguće samo ako sve države EU stoje na istoj strani. “Potreba za sigurnošću je stara koliko i čovječanstvo, a jasno se manifestirala, sa svim svojim greškama i tijekom migrantske krize“, rekao je predsjedatelj Europskog vijeća Tusk.

Ključni prioriteti austrijskog predsjedanja bit će sigurnost, posebno zaštita vanjskih granica EU-a, borba protiv nezakonite migracije, promicanje europske konkurentnosti kroz digitalizaciju te daljnje približavanje država zapadnog Balkana EU. Značajni prioriteti bit će i jačanje europske supsidijarnosti te uloge EU u svijetu.

izvor: Večernji list