‘EUROPA KOJA ŠTITI’: Sigurnost prioritet austrijskog predsjedanja EU

507

Austrija je jučer preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom nakon mandata što ga je na čelu EU odradila Bugarska.

Pod geslom ‘Europa koja štiti’, predsjedanje EU-om preuzeo je od svog bugarskog kolege Bojka Borisova, austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz, u nazočnosti predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i više od 200 gostiju i 130 medijskih predstavnika, javlja Večernji list.

Kurz je istaknuo kako je austrijsko predsjedanje ‘velika odgovornost, ali i velika šansa za Europu’. Na konferenciji za novinare je rekao: “Svjesni smo da je međunarodno okružje trenutačno teško”.  Tome doprinose, kako je pojasnio, napetosti s Rusijom, nepredvidiva situacija u SAD-u i Brexit. Ponovio je kako Austrija želi biti ‘graditelj mostova’.

Borisov je pak naglasio kako su „sigurnost i zaštita“ moguće samo ako sve države EU stoje na istoj strani. “Potreba za sigurnošću je stara koliko i čovječanstvo, a jasno se manifestirala, sa svim svojim greškama i tijekom migrantske krize“, rekao je predsjedatelj Europskog vijeća Tusk.

Ključni prioriteti austrijskog predsjedanja bit će sigurnost, posebno zaštita vanjskih granica EU-a, borba protiv nezakonite migracije, promicanje europske konkurentnosti kroz digitalizaciju te daljnje približavanje država zapadnog Balkana EU. Značajni prioriteti bit će i jačanje europske supsidijarnosti te uloge EU u svijetu.

izvor: Večernji list