VJEROVALI ILI NE: O stanju sigurnosti u 2016-toj raspravljati će se krajem kolovoza 2017.

U ozračju brojnih terorističkih napada na europske gradove uključujući i jučerašnji stravičan teroristički napad u centru Barcelone, na dnevni Gradske skupštine Grada Zagreba, sazvane za 31. kolovoza 2017. dolazi Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagreba u 2016. godini.

Naravno da je  osam mjeseci nakon završetka 2016. godine,  besmisleno raspravljati o stanju sigurnosti u gradu Zagrebu za 2016. godinu. Trendovi kriminala su se promijenili, i danas ono što je bilo sigurnosno aktualno prošle godine više nije na ljestvicu ugroza u našem gradu. O stanju sigurnosti u Gradskoj skupštini se treba govoriti dva puta godišnje i to u tekućoj godini,  jer onda možete pratiti stanje kriminala u realnom vremenu ali i dati kvalitetne prijedloge koji mogu djelovati na smanjenje kriminala u gradu, komentirao je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Ipak, Ostojić ističe da 13.660 zabilježenih kaznenih djela na području grada Zagreba predstavlja dobar rezultat PU zagrebačke.

Ostojić ističe da je u prošloj godini bilo čak 10 ubojstava u Zagrebu ( osam više u odnosu na  2015.) i da je PU zagrebačka razriješila svih deset ubojstava.

Kada je riječ o raznim preventivnim aktivnostima koje provodi zagrebačka policija, onda ih treba  pohvaliti. Moram istaknuti da je PU zagrebačka u suradnji sa Vijećem za prevenciju Grada Zagreba u prošloj godini izradila letke “Sigurniji dom” i “Sigurni na odmoru” koji su dostavljeni na 230.000 domaćinstava grada Zagreba. Upravo je ove preventivne aktivnosti Hrvatska udruga menadžera sigurnosti proglasila najboljim projektom lokalne i područne samouprave za sigurnost zajednice u 2016. godini, zaključio je Ostojić.

DBO