U Zagrebu se održava konferencija „Sigurnosni izazovi za Europu“

MORH

U organizaciji zaklade Konard Adenauer (KAS9 Hrvatska i RACVIAC Središta za sigurnosnu suradnju,  u Zagrebu se od 23.-24. studenog  2017. u hotelu Dubrovnik održava konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu.

Cilj ove konferencije je s geopolitičkog stanovišta razmotriti sadašnje i buduće sigurnosne izazove i prijetnje za zemlje jugoistočne Europe kao i mogućnost prevencije istih, imajući u vidu postojeće NATO sigurnosne procjene i EU vanjsku i sigurnosnu politiku.

U uvodnim riječima direktor RACVIAC-a Haydar Berk  kazao je  kako od ove konferencije očekuje niz konstruktivnih rasprava. “Jugoistočna Europa suočava se s nizom promjena i izazova, a kako bi se uspješno suočila s istima, potrebna je intenzivnija međudržavna suradnja”.

Direktor Zaklade Konrad Adenauer Ureda u Hrvatskoj, dr.sc. Michael Lange izrazio je želju za intenzivnijom suradnjom država s područja zapadnog Balkana. „Postoji ideja da se osnuje sigurnosna zajednica država zapadnog Balkana koja će ujediniti sve njihove sigurnosne mehanizme i koja će prije svega biti osposobljena za borbu protiv radikalizacije mladih ljudi.“

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević  zahvalio je organizatorima na održavanju jedne ovakve primjerene platformu za rasprave o važnim regionalnim sigurnosnim pitanjima.

“Sigurnosni trendovi u Europi mogu se definirati kao “rastuća nestabilnost”. Brze i teško predvidive promjene kao i čvrste veze između unutarnje i vanjske sigurnosti ključna su zajednička karakteristika koja opisuje aktualno sigurnosno okružje. Situacija u Jugoistočnoj Europi još uvijek je pod utjecajem posljedica raspada nekadašnje Jugoslavije, geostrateških interesa globalnih i regionalnih igrača na ovom prostoru te prelijevajućih učinaka kriza u europskom susjedstvu”, rekao je ministar Krstičević dodavši kako područje Jugoistočne Europe još nije potpuno stabilizirano.

“Trenutno najistaknutija sigurnosna prijetnja u Europi je terorizam, motiviran religijskim radikalizmom. Prelijevanje kriza na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, u kombinaciji s rastućom ideologijom religijskog radikalizma i nasilnog ekstremizma, koji se vrlo lako šire društvenim mrežama, doveli su do jedinstvenog fenomena – stranih boraca. Glavno pitanje je kako integrirati migrante te drugu generaciju migranata, rođenih u Europi kako bi se spriječilo stvaranje izoliranih zajednica koje predstavljaju plodno tlo za kriminal, neprihvaćanje europskih vrijednosti i posljedično – terorizam”, nastavlja ministar Krstičević i ističe: “Hrvatska je prepoznala izmijenjenu sigurnosnu paradigmu i donijela novu Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Naš je cilj povećati sinergiju među elementima nacionalne sigurnosti i izgraditi učinkovit i koordiniran sustav koji će biti sposoban smanjiti rizik, suočiti se sa suparnikom, spriječiti terorizam, upravljati mogućom novom migrantskom krizom, uspostaviti učinkovit sustav sprječavanja, zaštite i smanjenja posljedica prirodnih katastrofa”.

DBO/MORH