Davor Božinović: Migranti ne dovode u pitanje sigurnost

prtsc BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine/Youtube

U Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji sve je veći pritisak migranata. Zbog toga su ovih dana istupili lokalni čelnici.

“Osjećaj nesigurnosti kod naših građana je velik zbog velikih grupa migranata koji se kreću našim selima, parkovima, šetnicama. Svi smo, pa i ja kao gradonačelnica, zabrinuti zbog tolike brojke migranata”, izjavila je HDZ-ova gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić u srijedu navečer u HTV-ovoj emisiji Otvoreno. I HDZ-ov koalicijski partner iz SDSS-a, dožupan Karlovačke županije Dejan Mihajlović, isticao je “osjećaj straha i nezadovoljstva građana” zato što migranti “zbog hrane, odjeće, punjenja telefona, provaljuju u napuštene kuće”.

To stavlja golemi pritisak na policiju i cijelo Ministarstvo unutarnjih poslova čiji čelni čovjek Davor Božinović nudi određena rješenja ali i uvjerava da migranti nisu prijetnja sigurnosti.

“Povećan je pritisak migranata, naročito u Karlovačkoj županiji. Svjesni smo situacije, ali nismo populisti da idemo po terenu i palimo atmosferu. Imali smo sastanak s vodstvom Karlovačke županije i gradova i općina, siguran sam da smo se sporazumjeli u otvorenoj razmjeni mišljenja. Realna sigurnost i nije bila dovedena u pitanje, nego je takva samo percepcija. Interes je ipak svih da se migrante izmjesti iz gradova, parkova i pronašli smo prostor za njih u bivšoj vojarni iznad Krnjaka. U tom će se objektu moći provoditi sve administrativne zadaće u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom, a naši će građani sve ovo onda manje osjećati, izjavio je ministar Božinović. Otkrio je da je samo u noći sa srijede na četvrtak oko 600 migranata spriječeno u pokušaju ulaska na teritorij Hrvatske.

“Radi se o brojevima bez presedana. Poštovat ćemo prava tih migranata, ali ćemo pravila postavljati sami, organizirano ćemo ih dovoditi i izvoditi iz registracijskih centara. To je u ovom trenutku najbolje i za građane i za policijske službenike”, zaključio je Božinović.

RSS