Smanjuje se broj krađa, no raste broj slučajeva nasilja u obitelji

Grad Čakovec

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je sjednica Vijeća za prevenciju Grada Čakovca. Među ostalim, prezentiran je projekt „Budi neovisan i slobodan“, koji će provoditi Društvo „Naša djeca“ Čakovec, dane informacije o predstojećim događanjima u Čakovcu vezanim uz Advent, te o policijskim akcijama „Mir i dobro“ i „Manje oružja  -manje tragedije“, koje se tradicionalno provode krajem godine.

Sjednicom je predsjedao predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Mario Medved, a pored njega sjednici su nazočili i predstavnici Policijske uprave Međimurske, Centra za socijalnu skrb Čakovec, Turističke zajednice Grada Čakovca, predstavnici Savjeta mladih Grada Čakovca, Međimurske županije, CEZAM-a, tvrtke „Alzas“ te građana.

Na samom početku načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević članovima Vijeća prezentirao je pokazatelje stanja sigurnosti na čakovečkom području u ovoj godini. Kako je rekao, u 2017. godini nisu zabilježena najteža kaznena djela. Broj teških krađa u prvih ovogodišnjih devet mjeseci veći je od broja teških krađa u cijeloj prošloj godini, a u odnosu na prethodnu godinu, povećan je i broj slučajeva nasilja u obitelji. Zanimljivo je da je 36 slučajeva obiteljskog nasilja evidentirano u naselju Kuršanec, do ih je u svih ostalih 13 naselja u sastavu grada bilo 21.

No, ostali pokazatelji su u plusu. Tako je broj krađa iznosi 67 naprema 113 prošlogodišnjih, dosad je evidentirano  23 slučaja drskog ponašanja, dok ih je lani bilo 28. Remećenja javnog reda i mira ove godine bilo je 44, a lani 55. Prema Jurčevićevim riječima, naša policijska uprava u 68 posto slučajeva otkrije počinitelje, te je po tim rezultatima među najboljima u Hrvatskoj.

RSS